Smaki Pomorza i Kujaw - sezon 3, odcinek 15
Sezon na krajowe ogórki gruntowe trwa. Największą popularnością cieszą się ogórki małosolne i ogórki kiszone. Choć w Polsce ogórki kiszone są niezwykle popularne, to nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jakie niesamowite właściwości posiadają i jak wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.
To Cię może też zainteresować
Ogórki kiszone mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają odporność i są bogatym źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów. Są bogate w wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Dodatkowo to przekąska niskokaloryczna (w 100 gramach ogórków kiszonych jest tylko 11 kcal), zawierająca mało tłuszczu i dużą ilość błonnika.
Ogórki kiszone mają dobroczynny wpływ na nasz organizm i pomagają w wielu dolegliwościach, jednak równocześnie mogą zwiększać ryzyko niektórych chorób.
To dzieje się z organizmem, gdy jesz ogórki kiszone - lista
Co tak naprawdę dzieje się z organizmem, gdy spożywamy ogórki kiszone? Eksperci wymieniają wiele skutków. Oto niektóre z najbardziej zaskakujących skutków ubocznych włączenia ogórków kiszonych do diety. Poznaj je w poniższej galerii:
