Podczas konferencji on line, zorganizowanej przez Główny Urząd Statystyczny, przedstawiono dwie publikacje: „Powszechny Spis Rolny 2020. Raport z wyników” i „Powszechny Spis Rolny 2020. Metodologia i organizacja badania." Odbył się też panel dyskusyjny z zaproszonymi gośćmi, ekspertami w zakresie rolnictwa i wsi.
Z danych spisowych wynika, że w 2020 r. W Polsce jest obecnie ok. 1,3 mln gospodarstw rolnych; o ok. 13 proc. mniej niż w 2010 roku. Są one jednak o większe niż 10 lat temu. W porównaniu do 2010 r. liczba gospodarstw rolnych zmniejszyła się o ok. 192 tys.. Średnia powierzchnia gospodarstwa wzrosła o 1,3 ha - z 9,8 ha w 2010 r. do 11,1 ha w 2020 roku.
Natomiast liczba gospodarstw rolnych zmniejsza się proporcjonalnie do wzrostu powierzchni użytkowanych gruntów. Nadal znacząca jest liczba małych gospodarstw rolnych produkujących głównie lub wyłącznie na samozaopatrzenie związanych z nimi gospodarstw domowych. W porównaniu z wynikami PSR 2010 wzrósł udział, w ogólnej liczbie gospodarstw rolnych, jednostek największych obszarowo (o powierzchni powyżej 15 ha użytków rolnych) oraz najmniejszych (do 1 ha użytków rolnych), które w przewaznie prowadzą intensywną produkcję roślinną i zwierzęcą (np. szklarnie, fermy świń i drobiu).
W 2020 r. wśród ogółu gospodarstw dominowały jednostki prowadzące wyłącznie produkcję roślinną. Gospodarstwa te stanowiły 55,8 proc. ogółu gospodarstw rolnych, podczas gdy prowadzące tylko produkcję zwierzęcą – 0,6 proc. Gospodarstwa z produkcją mieszaną (prowadzące zarówno uprawę roślin jak i chów zwierząt) stanowiły 43,6 proc. ogółu gospodarstw rolnych.
Podczas konferencji ciekawy był panel dyskusyjny z zaproszonymi gośćmi. Wśród nich byli:
- prof. dr hab. Marek Kłodziński – Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN,
- mgr inż. Zbigniew Kaszuba, rolnik, rzeczoznawca centralny GUS, prezes oraz członek wielu stowarzyszeń oraz federacji producentów zbóż,
- prof. dr hab. Marian Podstawka, Instytut Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB w Warszawie,
- mgr. inż. Mirosław Borowski, wiceprezes Krajowej Rady Izb Rolniczych,
- prof. dr hab. Walenty Poczta, kierownik Katedry Ekonomii i Polityki Gospodarczej w Agrobiznesie, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,
- dr hab. Jerzy Kopiński, kierownik Zakładu Systemów i Ekonomiki Produkcji Roślinnej, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB w Puławach,
- mgr inż. Wanda Klepacka, z-ca dyrektora Departamentu Strategii, Transferu Wiedzy i Innowacji, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
- mgr inż. Juliusz Młodecki, rzeczoznawca centralny GUS, prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.
Uczestnicy spotkania on line mówili o tym, że obserwujemy coraz silniejszą specjalizację gospodarstw rolnych, postępującą koncentrację produkcji rolnej, m.in. zwiększenie obsad gospodarskich i zmniejszenie liczebności gospodarstw rolnych, przy podobnej powierzchni użytków rolnych. Mamy coraz mniejszą liczbę gospodarstw, ale coraz większych gospodarzy.
Niektórzy zwrócili uwagę na to, że słabo jesteśmy przygotowani do nowych wyzwań w rolnictwie, które jest bardzo zróżnicowane regionalnie, tj. do Zielonego Ładu i przyszłej WPR, która przed nami stawia ambitne cele. Nasze gospodarstwa i rolnictwo nie są zbyt konkurencyjne w stosunku do tych z innych krajów. Nie mamy rolnictwa tak intensywnego, jak np. europejskie.
Czytaj też:
Sokoły. Powstaje centrum wystawienniczo-targowe. Będzie nowoczesne, wielofunkcyjne (zdjęcia)
