Jury konkursu kulinarnego w Minikowie zachwyciło się smakami z Pałuk

Joanna Bejma
Joanna Bejma
Daniel Żurkowski zachwycił w Minikowie lodami Cassete. Jury doceniło walory smakołyku i przyznało nagrodę. Katarzyna Przybylska specjalizuje się w kaczynie. W gospodarstwie, które prowadzi zorganizowała święto kaczki
Daniel Żurkowski zachwycił w Minikowie lodami Cassete. Jury doceniło walory smakołyku i przyznało nagrodę. Katarzyna Przybylska specjalizuje się w kaczynie. W gospodarstwie, które prowadzi zorganizowała święto kaczki Joanna Bejma

Targi Turystyczno-Ogrodnicze Lato na Wsi - Święto Smaku i Tradycji odbyły się w ubiegły weekend w Minikowie. To impreza podczas, której promuje się dziedzictwo kulinarne oraz działalność pozarolniczą województwa kujawsko-pomorskiego. W ramach przedsięwzięcia zorganizowano regionalny etap XVII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" na najlepszy produkt żywnościowy oraz na najlepszą potrawę regionalną.

Mamy się czym pochwalić. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego w podkategorii - produkty mleczne, I nagrodę przyznano Danielowi Żurkowskiemu z Łabiszyna za lody Cassate.

Stowarzyszenie "Kuchnia pałucka" i reprezentujący je Krzysztof Leśniewski z Dąbrówki Barcińskiej za wiśnie w occie otrzymał natomiast wyróżnienie w kategorii produkty i przetwory pochodzenia roślinnego.

Szczególne powody do zadowolenia mogą mieć także Katarzyna i Patrycja Przybylskie z Gospodarstwa Agroturystycznego w Józefince. Prezentowane przez nie pierogi z okrasą kaczą i cebulką oraz faszerowana kaczka zostały okrzyknięte najlepszą potrawą regionalną. To nie wszystko. Panie zdobyły także nominację do Perły 2017, czyli nagrody przyznawanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego na Polagra Food w Poznaniu.

Zobacz także: http://www.strefaagro.pomorska.pl/artykul/zobacz-nasze-fotorelacje-z-targow-lato-na-wsi-2017-w-minikowie

Czekolada, malina i miód
Okazuje się, że historia lodziarstwa w rodzinie Daniela Żurkowskiego sięga czasów II wojny światowej. Sam produkcją tego specjału zajmuje się od ośmiu lat. Lody, które nagrodzono nie powstały od razu. Bazą były lody jogurtowo-miodowe, które w 2016 roku stworzył z włoskimi mistrzami lodziarstwa. Daniel Żurkowski podkreśla przy okazji, że praca z miodem w lodziarstwie jest bardzo trudna. Pierwotna receptura przez kilka kolejnych miesięcy była dopracowywana - pomocni w jej tworzeniu byli także Krzysztof Leśniewski i Wojciech Grześkowiak, mistrz kulinarny - i ostatecznie otrzymaliśmy specjał składający się z trzech warstw - czekoladowej, malinowej i miodowej. To te lody zachwyciły podczas targów.

Impreza w Minikowie przyniosła panu Danielowi nie tylko nagrodę, także nowe kontakty m.in. z producentami ekologicznej żywności. Efekt jest taki, że powstały już kolejne lodowe smaki, tym razem - oprócz miodu - także z wykorzystaniem buraków i pomarańczy.

Specjałów Daniela Żurkowskiego można spróbować w lodziarni Pasjonata Tropicana i delikatesach Pasjonata w Łabiszynie. .

Kaczyna też zasmakowała
Do Minikowa po raz pierwszy przyjechały w tym roku Katarzyna i Patrycja Przybylskie z Gospodarstwa Agroturystycznego w Józefince. Tu miały swoje stoisko i wzięły udział w konkursie kulinarnym.

- Hoduję kaczki, które najpierw wykorzystywane były na potrzeby domowników. Z czasem, bo w gospodarstwie wydajemy także obiady, klienci zaczęli sugerować, by do menu włączyć także potrawy z kaczki - mówi pani Katarzyna.

Od tego czasu mieszkanka gminy Barcin zaczęła bardziej wgłębiać się w kulinaria i temat kaczyny. W ubiegłym roku na terenie gospodarstwa zorganizowała nawet pierwsze kacze święto (kolejne 16 września br.). Zdradza, że nie wiedziała, jak wykorzystać na przykład kacze grzbiety i szyjki, gdzie jest więcej kości a mało mięsa. Wojciech Grześkowiak zasugerował by mięso z tych części wykorzystać do pierogowego farszu.

W Minikowie degustowano właśnie pierogi (ciasto pani Katarzyna wykonała według własnego przepisu oraz autorski farsz z warzywami) i kaczkę faszerowaną m.in. mięsem mielonym.

Tak jak w przypadku łabiszyńskich lodów jury przypadły do gusty także walory smakowe pierogów i kaczyny z Józefinki.
Warto dodać, że to nie jedyne sukcesy mieszkańców powiatu żnińskiego na targach w Minikowie. W ubiegłym roku nominację za masło do prestiżowej Perły, zdobyła tutaj Marlena Janik z Zalesia Barcińskiego. Samą nagrodą z kolei została uhonorowana już na targach w Poznaniu.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3