Spis treści
Karol Okrasa i jego rodzina
Kariera Karola Okrasy trwa od 2003 roku, gdy wygrał casting i poprowadził w TVP1 kulinarny program Kuchnia z Okrasą.
Dla prezentera telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej nie tylko jednak praca się liczy. Okrasa od lat podkreśla, jak ważna jest dla niego rodzina, zwłaszcza żona i córka.
Ze swoją żoną Moniką poznali się jeszcze w technikum gastronomicznym w Warszawie. Najpierw się tylko mijali. Wreszcie po maturze ich ścieżki się połączyły. Ślub wzięli w 2005 roku, a trzy lata później, w 2008, urodziła się ich córka Lena.
"Jesteśmy totalnie różni, dzięki czemu idealnie się uzupełniamy. Monia jest bardzo konkretna, poukładana, wręcz pedantyczna. Dla niej świat idealistyczny jest piękny, ale najchętniej poukładałaby go po swojemu" - opowiadał Karol Okrasa na łamach "Gali", co zacytował plotek.pl.
Znany polski kucharz wzorce czerpał z pełnego miłości domu rodzinnego. Swego czasu pięknie powiedział o swoim zmarłym ojcu:
"Tata (...) nauczył mnie jak być facetem, rodzicem, ojcem, odpowiedzialnym za innych na tym świecie. Był na tyle wspaniały, że przekazał mi tę wiedzę w pigułce swojego życia. Staram sobie to dawkować, żeby móc się karmić tą wiedzą jeszcze przez jakiś czas" - przyznał, co zacytował shownews.pl.
Czym zajmuje się żona Karola Okrasy?
Monika Okrasa wzięła na siebie PR, organizację imprez, pokazów kulinarnych - wszystko, co związane jest z działalnością jednego z najpopularniejszych kucharzy w Polsce, a prywatnie jej męża.
Jednocześnie pani Monika nie zabiega, by być w blasku fleszy. Niewiele jest zdjęć, na których możemy ją publicznie wypatrzeć.
Nam jednak udało się kilka znaleźć. Zobaczcie na fotkach z różnych lat Karola Okrasę i jego żonę Monikę - pokazujemy ich w galerii:
Kariera Karola Okrasy
Jak sam o sobie mówi, jest urodzonym szczęściarzem, bo z życiowej pasji uczynił sposób na życie.
Urodził się 20 maja 1978 w Białej Podlaskiej.
Ukończył Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie im. E. Pijanowskiego w Warszawie. Jest absolwentem Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Ogromnej pracowitości i wyjątkowej konsekwencji zawdzięcza swój sukces, bo chociaż z natury skromny - nie dba o rozgłos - jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych kucharzy w Polsce.
Przez 11 lat pracował w restauracji hotelu Le Meridien Bristol, gdzie zdobywał zawodowe szlify. Przez dwa ostatnie lata pracy w tym miejscu był szefem kuchni, najmłodszym w hotelu Bristol. Obecnie prowadzi autorską kuchnię w restauracji Platter, która już została wyróżniona w przewodniku Michelin "Main Cities of Europe 2011".
Tradycyjna, polska kuchnia jest dla niego głównym źródłem inspiracji. Jako świadomy, odpowiedzialny kucharz poszukuje tradycyjnych receptur i najwyższej jakości produktów regionalnych. Stara się ocalić od zapomnienia spuściznę kulinarną naszego kraju, nadając jej nowoczesny, lekki charakter.
Przez lata kariery zdobył wiele nagród, między innymi nagrodę Chief de L’ Avenir w 2008 r. przyznawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla najbardziej uzdolnionych młodych szefów kuchni.
