https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Karp wigilijny. Tradycyjne potrawy na świąteczny stół! Przepis krok po kroku

gp
Przepis na wigilijnego karpia
Przepis na wigilijnego karpia Polska Press Grupa/archiwum
Karp wigilijny. 12 potraw wigilijnych już za kilka dni powinno pojawić się na świątecznych stołach. Jak je przygotować? Powinny być postne i tradycyjne, oparte na sprawdzonych rodzinnych recepturach. Na początek proponujemy przepis na karpia wigilijnego.

Karp wigilijny

Składniki:
1,5 kg karpia,
2 jaja,
5 łyżek mąki,
6 łyżek drobno utartej bułki,1 cytryna,
1/2 kostki masła lub margaryny,
sól,biały pieprz

Karp wigilijny. Przyrządzanie:

Rybę należy oczyścić i podzielić na dzwonki, oprószyć solą i pieprzem, lekko skropić sokiem z cytryny. Panierować kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Rozgrzać masło lub margarynę i smażyć rybę na średnim ogniu, aż się zrumieni. Przełożyć z patelni do rondla. Rybę można usmażyć wcześniej, przed podaniem położyć na każdym kawałku odrobinę masła i wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika.

Polub Strefę AGRO Pomorskie na Facebooku!

Czytaj też: Pstrąg zamiast karpia? Smak kontra tradycja

 

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska