Spis treści
W kulinarnej rywalizacji wzięły udział koła gospodyń wiejskich oraz młodzież z podstawówek i szkół średnich z regionu.
- Ryba to z jednej strony ciężki temat, a z drugiej ciekawy gdyż można się wykazać - mówi Mariola Hucaluk z KGW "Z pasją" z Wielkiego Komorska w powiecie świeckim. Wraz z dwoma koleżankami: Gabrielą Macioszek i Iwoną Wieczorek przygotowały karpia gotowanego z warzywami z sosem holenderskim, a na deser gryz kociewski z owocami z lasu z frużeliną. - W konkursie bierzemy udział pierwszy raz i nie ukrywamy, że stresujemy się. Spać od wczesnego poranka już nie mogłyśmy - przyznały w rozmowie z "Pomorską" panie z KGW "Z pasją" z Wielkiego Komorska.
Promocja KGW i wymiana doświadczeń
Na kolejnym stole popisowe danie przygotowywały panie z KGW Biechówko, także z powiatu świeckiego: - Gotujemy zupę rybną na wywarze z kilku rodzajów ryb: płotek, karasi i szczupaka. Do tego włoszczyzna korzeniowa: marchewka, seler, pietruszka, sól i pieprz - podaje przepis Joanna Leszczyńska z KGW Biechówko. I kontynuuje: - Na deser podamy panna cotę na bazie mleka i śmietanki z dodatkiem żelatyny oraz mixu galaretek borówkowej i wiśniowej. Całość udekorujemy jagodami i miętą.
Panie z KGW Biechówko udział w konkursie kulinarnym im. Wiktora Kulerskiego biorą drugi raz. - Dla nas to promocja naszego KGW, sprawdzenie umiejętności, poznanie innych ludzi i wymiana doświadczeń - podkreśla Bożena Podlejska z KGW Biechówko.
Jednymi z najmłodszych kucharzy, którzy stanęli do rywalizacji były m.in. Patrycja Badalewska i Natalia Kasprzewska z SP w Sztynwagu w gm. Grudziądz. - Często razem gotujemy. Myślimy, o tym aby kontynuować dalszą naukę właśnie w Zespole Szkół Gastronomicznych w Grudziądzu, a konkurs jest świetną okazją, aby się sprawdzić - mówią Patrycja i Natalia. Co przygotowały? - Mus malinowo jagodowy z prażonymi migdałami, a na danie główne pstrąga w sosie musztardowym - wymieniają uczennice SP w Sztynwagu.
Polecamy
Oto pełna lista uczestników dwunastej edycji konkursu kulinarnego im. Wiktora Kulerskiego i ich osiągnięcia:
Koła Gospodyń Wiejskich:
I miejsce: KGW "Z pasją" z Wielkiego Komorska (powiat świecki): Mariola Hucaluk, Iwona Wieczorek, Gabriela Macioszek. Potrwa: karp w sosie holenderskim
II miejsce: KGW Biechówko (powiat świecki): Joanna Leszczyńska, Bożena Podlejska. Potrwa: zupa rybna i panna cotta
III miejsce: KGW Białe (powiat świecki): Halina Jaworska, Maria Chmiel. Potrwa: pstrąg pieczony na maśle i legumina z sosem malinowym
KGW Kurzejewie (powiat świecki): Karolina Gburczyk, Małgorzata Lewandowska. Potrwa: łosoś w śmietanie i racuchy z leśną frużeliną
Szkoły Podstawowe
I miejsce: SP Nowa Wieś (gm. Grudziądz): Julia Kalinowska, Zofia Górska. Potrwa: łosoś pieczony
II miejsce: SP Dusocin (gm. Grudziądz): Marietta Malmon, Maja Bruszkiewicz. Potrwa: łosoś z kaparami
III miejsce: SP Sztynwag (gm. Grudziądz): Natalia Kasprzewska i Patrycja Badalewska: pstrąg w sosie musztardowym
wyróżnienie: SP Wałdowo Szlacheckie (gm. Grudziądz): Maja Stemplewska, Antonina Kwaśniewska. Potrwa: ryby smażone
SP Wałdowo Szlacheckie (gm. Grudziądz): Nikola Dorau, Karolina Strehlau. Potrwa: ryba pieczona
Szkoły Ponadpodstawowe
I miejsce: ZSG-H Grudziądz: Julia Trykowska, Oliwier Paprota. Potrwa: karp w czerwonym winie, ptysie z frużeliną z owoców leśnych i kremem
II miejsce: ZSCKW w Gronowie: Nikola Pawlikowska, Szymon Wiśniewski. Potrwa: szczupak w parmezanie
III miejsce: Niepubliczna Szkoła Branżowa I stopnia "Spinaker" w Grudziądzu: Krzysztof Adrych, Oliwia Bohdan. Potrwa: miętus w sosie rakowym
OHP Grudziądz: Patrycja Katarzyniak, Agata Wróblewska. Potrwa: kotlety zryb i jagodowy raj
OHP Grudziądz: Nikola Borzyszkowska, Aleksandra Mejka. Potrwa: karp na szaro, owoce leśne pod mchem
Niepubliczna Szkoła Branżowa I stopnia "Spinaker" w Grudziądzu: Julia Stańczyk, Weronika Wrzesińska. Potrwa: ciasteczko miodowe z owocami leśnymi
Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Grudziądzu: Dawid Bednarski, Karol Madej. Potrwa: pstrąg w szafranowym sosie i pierogi z jagodami
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie: Michał Stawski, Kamil Ziółkowski. Potrwa: szczupak faszerowany
Oceniał król kucharzy Jean Bos
Jednym z jurorów konkursu był Jean Bos, mistrz i prekursor kuchni molekularnej w Polsce. - Gdy patrzę na ręce to już widzę kto będzie dobrym kucharzem. Oceniając uczestników zwracam uwagę na to w jakim sposób przygotowują dodatki, jak kroją warzywa. Dzięki temu widać czy w szkole są dobrzy nauczyciele - zauważa Jean Bos.
Rafał Szewda, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich i współorganizator konkursu cieszy się, że zainteresowanie konkursem jest bardzo duże: - Łączymy pokolenia. Nic tak nie łączy jak wspólny stół - ocenia.
Do uczestników konkursu, a przede wszystkim młodzieży zwrócił się Piotr Kulerski, wnuk Wiktora Kulerskiego: - To wspaniałe, że bierzecie udział w wydarzeniach związanych z 160. rocznicą urodzin mojego dziadka, Wiktora. "Gazeta Grudziądzka" zajmowała się bieżącymi sprawami, ale też wydawała dodatki dla młodzieży, dziatwy. Dziadek pamiętał o Was, a dziś wy pamiętacie o Nim. Bardzo wam dziękuję.
Wiceprezydent Grudziądza Tomasz Smolarek przypomniał, o tym że Wiktor Kulerski był człowiekiem wszechstronnym: -Dziennikarzem, działaczem politycznym i społecznym, wydawcą. Skąd zatem kulinaria u Wiktora Kulerskiego? Był to również człowiek który dbał o polskość i miejsce w którym mieszkał i stąd wyszedł z propozycją do gospodyń, by podzieliły się swoimi przepisami, a następnie zostały wydane w książce 110 lat temu, z której dziś czerpiemy pomysły.