5 z 11
Kaszę gryczaną można wykorzystać jako farsz do gołąbków....
fot. pixabay.com

Kaszę gryczaną można wykorzystać jako farsz do gołąbków. Wystarczy ugotować kaszę al dente, dodać do niej podsmażoną cebulkę i mięso. W wersji wegetariańskiej wraz z cebulką możemy podsmażyć grzyby lub dowolne składniki i dodać kaszę.

6 z 11
Zamiast pierogów ruskich, można zrobić pierogi z kaszą....
fot. pixabay.com

Zamiast pierogów ruskich, można zrobić pierogi z kaszą. Wystarczy ją ugotować i połączyć z cebulką zeszkloną na niewielkiej ilości tłuszczu. Wyśmienicie smakują z odrobiną kwaśnej śmietany.

7 z 11
Znakomitym daniem na śniadanie będzie gryczanka, czyli...
fot. pixabay.com

Znakomitym daniem na śniadanie będzie gryczanka, czyli odpowiednik owsianki – kasza gryczana na słodko też smakuje wyśmienicie! Wystarczy namoczyć ją przez noc w mleku, żeby stworzyć pyszną bazę, która świetnie łączy się z sezonowymi warzywami lub owocami, takimi jak jabłka czy rabarbar

8 z 11
Jeśli lubimy pasztet w wersji wege, to tym bardziej możemy...
fot. pixabay.com

Jeśli lubimy pasztet w wersji wege, to tym bardziej możemy wykorzystać do niego kaszę gryczaną, która dobrze komponuje się z nasionami strączkowymi i warzywami korzeniowymi. Taki pasztet pasuje do świeżego, pełnoziarnistego pieczywa, a kanapki z nim dostarczają porcji białka, stanowiąc jednocześnie jedną z 5 zalecanych porcji warzyw i owoców

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Coś dla dzieci, coś dla dorosłych. Tak wyglądała Noc Muzeów 2025 w Grudziądzu

Coś dla dzieci, coś dla dorosłych. Tak wyglądała Noc Muzeów 2025 w Grudziądzu

Zobacz również

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Coś dla dzieci, coś dla dorosłych. Tak wyglądała Noc Muzeów 2025 w Grudziądzu

Coś dla dzieci, coś dla dorosłych. Tak wyglądała Noc Muzeów 2025 w Grudziądzu