
Kaszę gryczaną można wykorzystać jako farsz do gołąbków. Wystarczy ugotować kaszę al dente, dodać do niej podsmażoną cebulkę i mięso. W wersji wegetariańskiej wraz z cebulką możemy podsmażyć grzyby lub dowolne składniki i dodać kaszę.

Zamiast pierogów ruskich, można zrobić pierogi z kaszą. Wystarczy ją ugotować i połączyć z cebulką zeszkloną na niewielkiej ilości tłuszczu. Wyśmienicie smakują z odrobiną kwaśnej śmietany.

Znakomitym daniem na śniadanie będzie gryczanka, czyli odpowiednik owsianki – kasza gryczana na słodko też smakuje wyśmienicie! Wystarczy namoczyć ją przez noc w mleku, żeby stworzyć pyszną bazę, która świetnie łączy się z sezonowymi warzywami lub owocami, takimi jak jabłka czy rabarbar

Jeśli lubimy pasztet w wersji wege, to tym bardziej możemy wykorzystać do niego kaszę gryczaną, która dobrze komponuje się z nasionami strączkowymi i warzywami korzeniowymi. Taki pasztet pasuje do świeżego, pełnoziarnistego pieczywa, a kanapki z nim dostarczają porcji białka, stanowiąc jednocześnie jedną z 5 zalecanych porcji warzyw i owoców