Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

KGW w Salnie. Przepis na bułeczki maślane i udka, że... palce lizać! [zdjęcia]

Adam Lewandowski
Gmina Koronowo, największa w powiecie bydgoskim i jedna z największych w naszym województwie, kuchnią regionalną stoi. Ostatnio w Salnie nauczyć się można było ciekawych przepisów.

Tradycję od lat pielęgnują panie z kół gospodyń wiejskich. Jest tu ich wyjątkowo wiele. W 33 sołectwach na terenie gminy działają 24 KGW.  Niektóre już ponad 50 lat. M.in. w Mąkowarsku. Ale są i takie - przykładem Salno i sąsiednie Więzowno - w których wspólne Koło Włościanek - działało już przed wojną. - Zachowały się zdjęcia - mówi Ewa Szczepińska, szefowa KGW w Salnie. - U nas koło zawiązało się po wojnie, ale po latach zawiesiło swą działalność. Reaktywowałam je 20 lat temu. Skupia dziś około 15 pań.  

 

Plebiscyt "Pomorskiej" dla KGW z Kujawsko-Pomorskiego

 

W Koronowie działa Gminna Rada Kobiet. Przewodniczy jej Ewa Szymańska. - Postanowiliśmy w tym roku - wspomina - na - zorganizować spotkanie kulinarne. Wybór miejsca nie był łatwy, bo mamy wiele bardzo dobrze działających kół gospodyń wiejskich. I padło na Salno. Pani Szczepińska przygotowała pokaz produkcji bułeczek maślanych i z ziołami, rogalików itp., a Dorota Goś, szefowa KGW w Gościeradzu pokazała nam, jak robić udka faszerowane. Pycha! Świetlica w Salnie była pełna. Przybyły panie z kilkunastu kół KGW z terenu naszej gminy.  

KGW w Salnie. Przepis na bułeczki maślane i udka, że... palce lizać! [zdjęcia]

Był czas na pokaz, wymianę przepisów, na konsumpcję i długie Polek rozmowy. Pisałem o tym spotkaniu już w piątkowym wydaniu "Pomorskiej”. Obiecałem, że podam przepisy na bułeczki i rogaliki. 

1 kg mąki, 4 jajka, 2 łyżki cukru, pół litra mleka, 10 dkg drożdży, 10 dkg masła, 2 łyżeczki soli, mak, sezam, 1 jajko. Mąkę przesiać, dodać sól, mleko podgrzać. Drożdże, 2 łyżki mąki, łyżkę cukru wymieszać z dwoma łyżkami ciepłego mleka, wymieszać, poczekać, aż wyrośnie...  Masło stopić, jajka ubić z łyżką cukru. Rozczyn, mleko i jajka dodać do mąki, wymieszać... 

 

Wlać masło, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia...  Palce maczać w oleju, odrywać po kawałeczku ciasta, lepić bułeczki. Kłaść na blachę wysmarowaną masłem. Smarować roztrzepanym jajkiem, piec 20 minut w temperaturze 200 stopni... 

 

Byłem, smakowałem - polecam. Jak i inne wyroby, które miałem okazję w Salnie posmakować. Kiedy następny pokaz? - Będą następne - zapewnia Ewa Szymańska z Gminnej Rady Kobiet. 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska