Spis treści
Papryka jest jednym z warzyw, które sezonowo potrafić znacznie podrożeć. Możemy płacić więcej, zrezygnować z jej jedzenia albo zacząć uprawiać paprykę w swoim ogródku, na działce czy na balkonie.
Kiedy siać paprykę, a potem sadzić? Czas na rozsadę
Własne uprawy od czasu pandemii cieszą się większą popularnością. Warzywa pozyskujemy taniej i niezależnie od cen czy dostaw w sklepach. Może własna uprawa papryki?
Papryka, podobnie jak pomidor, lubi ciepło i źle reaguje na przymrozki. Zaczynamy od siewu nasion do małych doniczek lub rozsadników np. na domowym parapecie. Tu nasiona wzejdą bez ryzyka przemarznięcia. Wymogi temperatury, które wskazują plantatorzy:
- do kiełkowania 22-25°C
- do wschodów 20-22°C
Praktycy podpowiadają, że przygotowanie dobrej rozsady papryki wymaga okresu 7-8 tygodni, dlatego za wysiew powinniśmy zabrać się w połowie marca. W gruntowej uprawie papryki, rozsadę sadzi się na miejsca stałe dopiero pod koniec maja, a nawet na początku czerwca, radzi Stowarzyszenie LGD „Razem dla Radomki” na stronie Papryka Przytycka.
Jak wspomnieliśmy, papryka to roślina ciepłolubna. Optymalna temperatura powietrza dla jej wzrostu i rozwoju wynosi 19-27 stopni Celsjusza w dzień i 16-18 stopni C w nocy. Najlepiej, gdyby temperatura gleby była zbliżona do temperatury powietrza.
Dlatego na działki i do ogródków warto wstawić nawet niewielką szklarnię, choć ci, którzy uprawiają ją w gruncie bez osłony, podpowiadają, by wysadzać paprykę na początku czerwca. Potrafi tu owocować nawet lepiej niż w tunelu.
W przypadku balkonów częściowo osłoniętych balustradami i bocznymi ściankami, warunki sprzyjające, bo osłonięte od wiatru.
Papryka wymaga długiego naświetlania dobowego, światła intensywnego.
Korzystne sąsiedztwo dla papryki to ogórki, pomidory i kalarepa, niekorzystnie wpływa na nią towarzystwo fasoli oraz roślin krzyżowych i kapustnych, ponieważ – jak podaje Centrum Doradztwa Rolniczego – opóźniają jej kwitnienie.
Kiedy papryka jest dojrzała i można ją zbierać z krzaczków?
Słodkie odmiany papryki zbieramy, gdy są wyrośnięte, ale jeszcze zielone lub podobnie jak owoce odmian ostrych, gdy są intensywnie czerwone.
Zgodnie z zaleceniami rolników uprawiających paprykę z rejonu radomskiego:
Owoce odmian słodkich zebrane w fazie dojrzałości użytkowej (zielone) można przechowywać w pomieszczeniach o temperaturze 0-2 stopni C, wilgotności powietrza wynoszącej 85-90% i silnym obiegu powietrza przez okres 6 tygodni. Owoce papryki ostrej suszy się w pomieszczeniach suchych i ciepłych i miele na proszek, radzi paprykowe stowarzyszenie.
Najważniejsze zasady uprawy papryki w pigułce. Unikniesz błędów
- Nie siej papryki do gruntu, uprawiamy ją z rozsady.
- Nie spiesz się z wysadzeniem papryki do gruntu, lubi ciepło.
- Papryka lubi ciepło, słoneczne stanowisko, nagrzaną glebę. Gdy jest chłodno i deszczowo- rośnie słabiej.
- Może być uprawiana na stanowisku po większości warzyw, jednak nie po sobie samej.
- Korzystne jest sadzenie papryki po roślinach liściowych, gdyż sama należy do roślin owocowych.
- Najlepiej rośnie na glebach o odczynie lekko kwaśnym (pH 6-6,8).
- Co kilka lat można stosować wysokie dawki wapna nawozowego (do 3500 mg Ca/dm3), co ogranicza rozwój chorób naczyniowych.
- Papryka wymaga podwiązywania.
Krótka historia uprawy papryki w Polsce
Rozwój uprawy papryki w Polsce nastąpił dopiero ok. 40 lat temu. Zagłębiem jej uprawy jest rejon radomski. Pierwsze uprawy papryki zostały ulokowane na terenie gminy Przytyk, a prekursorem jej uprawy był Antoni Kwietniewski. Sprowadził do Polski paprykę w 1982 roku. Papryka przytycka w 2011 roku trafiła na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW.
Po kilku latach intensywnego rozwoju „paprykowego zagłębia” (w gminach Przytyk, Zakrzew, Jedlińsk, Wolanów oraz w powiecie przysuskim i białobrzeskim) nastąpił okres stagnacji związany z problemem ze skupem.
W latach 80. papryka była najbardziej dochodową uprawą i prawie cała produkcja sprzedawana była na rynkach hurtowych i w detalu. Drewniane konstrukcje tuneli były stosunkowo tanią inwestycją i łatwą do wykonania przez każdego rolnika. Sukces ekonomiczny tej uprawy w latach 80. spowodował bardzo szybki wzrost uprawy papryki w całym regionie.
Paprykę w gruncie uprawia się na Lubelszczyźnie, w rejonie Sandomierza, Grudziądza i Igołomi.
Źródła:
- Stowarzyszenie LGD „Razem dla Radomki” Papryka Przytycka
- Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, Technologie uprawy wybranych gatunków warzyw w systemie polowym: papryka, pomidor
- Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa
