1 z 9
Przewijaj galerię w dół

fot. Unsplash.com
Im kiszona kapusta może zaszkodzić
Choć kiszona kapusta jest bardzo zdrowa, nie każdy może ją jeść bez ograniczeń. W pewnych przypadkach może szkodzić lub wywoływać niepożądane objawy. Oto najważniejsze przeciwwskazania do spożywania kiszonej kapusty.
2 z 9

fot. Unsplash.com
Osoby z nadciśnieniem tętniczym
Kiszona kapusta zawiera dużo sodu (soli), który może podnosić ciśnienie krwi. Osoby z nadciśnieniem powinny ograniczyć jej ilość lub przepłukać ją przed jedzeniem.
3 z 9

fot. Unsplash.com
Osoby z chorobami nerek
Nadmiar sodu może obciążać nerki i pogarszać ich funkcjonowanie, szczególnie u osób z przewlekłą niewydolnością nerek.
4 z 9

fot. Unsplash.com
Osoby z refluksem i wrzodami żołądka
Kwasowość kiszonej kapusty może nasilać zgagę, refluks, pieczenie i ból u osób z nadkwasotą, zapaleniem żołądka lub chorobą wrzodową.