Od kilku lat w Polsce realizowany jest plan odbudowy produkcji krajowego białka paszowego. Chodzi o wspieranie uprawy roślin strączkowych. Dzięki temu jest szansa na zmniejszenie importu genetycznie modyfikowanej śruty sojowej.
Badania naukowe wykazały, że mieszanki paszowe z białkiem roślin strączkowych mogą dać nieco niższe przyrosty, ale są około 20 tańsze - informują organizatorzy konferencji. Są nimi: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego i Klub Dobrego Rolnika w Strzelnie. "Krajowe białko jest tańsze".
Tematami konferencji będą m.in.: "Cel i perspektywy Krajowego Programu Produkcji Białka Roślinnego", "Nowe technologie uprawy zwiększające opłacalność produkcji roślin strączkowych", "Uprawa roślin strączkowych w programie rolnośrodowiskowo-klimatycznym w latach 2014-2020", "Kryteria doboru gatunków i odmian roślin strączkowych dla produkcji białka paszowego w rolnictwie zrównoważonym".