Fasola to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. W Polsce jest jedną z najchętniej uprawianych roślin strąkowych, obok groszku oraz soczewicy. Choć wywodzi się z Ameryki Północnej i Południowej (uprawia się ją od ponad 7 tysięcy lat!). obecnie można ją spotkać na całym świecie. W Europie i Polsce najważniejsze znaczenie użytkowe mają dwa gatunki – fasola zwykła i wielokwiatowa.
Zobacz także Dzięki temu trikowi pelargonie będą kwitły jak szalone od maja do października. Oto najlepszy nawóz dla pelargonii
Fasola - co można z niej zrobić?
Fasola to warzywo, które często gości na naszych stołach. Spożywamy ją w formie gotowanej, smażonej czy pieczonej. Najpopularniejsze potrawy, które można zrobić z fasoli to:
- fasolka po bretońsku,
- zupa fasolowa,
- Fasolka w sosie pomidorowym,
- gulasz.
Jakie właściwości lecznicze ma fasola?
Fasola słynie przede wszystkim z dużej zawartości białka (aż 8,67 gr w 100 gr), zawiera też dużo błonnika. Ma mało cukrów prostych - pozytywnie wpływa na glikemię poposiłkową. Zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto jest bogata w witaminy:
- witaminę C,
- tiaminę,
- ryboflawinę,
- niacynę,
- witaminę B6,
- kwas foliowy,
- witaminę A, E oraz K.
Zastosuj ten trik, a krzak fasoli ugnie się od strąków
Oto sposób na obfite plony z krzaków fasoli. Wystarczy wykorzystać w uprawie tani i prosty domowy nawóz. Stosuj go raz w tygodniu, a krzak fasoli urośnie szybciej i będzie uginał się od strąków. Szczegóły w galerii:
