W jury konkursu byli: Monika Gwiazd - doradca kulinarny Nestle Professional Garden Gurmen, Bartłomiej Witkowski - Restauracja Piernicova Toruń, Rafał Godziemski - szef kuchni i właściciel Restauracji Memo w Bydgoszczy oraz Michał Lorbiecki - szef kuchni i właściciel Restauracji Chlebem i Solą w Chełmnie.
W konkursie rywalizowały reprezentacje szkół:
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego w Grubnie
- Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu
- Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie
Martyna Myszka i Antonina Moś z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego w Grubnie dostały przepustkę do finału Young Culinary Cup.
- Nasz zespół zakwalifikował się do finału konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych Gardena Gourmet Young Culinary Cup który odbędzie się 30.11.2023 w Łodzi - informuje Andrzej Wojciechowski, nauczyciel z ZSCKZ w Grubnie. - W naszej szkole organizowane były półfinały Polski. Te odbywają się tylko w czterech miejscach w Polsce. Nasza szkoła stała się więc ważnym punktem gastronomicznym na mapie Polski.
Profesjonalne jury było zachwycone smakiem przygotowanych przez uczennice z ZSCKZ w Grubnie bakłażanów. Bez wahania wybrało tę parę do rywalizowania w finale ogólnopolskim.
Zobaczcie zdjęcia z kulinarnych zmagań szkół w Grubnie
