W listopadzie w całym regionie odbywają się spotkania promujące jedzenie gęsiny. Do tej akcji włączyły się także Gminna Rada Kół Gospodyń Wiejskich oraz Związek Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Mogilnie.
W świetlicy w Niestronnie przygotowano spotkanie, podczas którego rozmawiano właśnie o gęsinie. Specjalnym gościem była Halina Bielińska kierownik Krajowego Ośrodka Badawczo-Hodowlanego Gęsi w Kołudzie Wielkiej. Pani kierownik przygotowała krótki wykład na temat kołudzkiej gęsi i jej zalet.
Organizatorzy zaprosili także Piotra Lenarta, eksperta kulinarnego, który pokazał jak przyrządzić gęsinę.
Jednak panie z gminy Mogilno także wiedzą jak z gęsiego mięsa przygotować wykwintne potrawy. Częścią spotkania był bowiem konkurs kulinarny. Zgłoszono do niego 10 dań. Jury, któremu przewodniczył Piotr Lenart szczególnie wyróżniło pięć potraw. Są to: półgęsek Wandy Kaźmierczak-Zabłockiej, gęś z sosem żurawinowym Magdaleny Koplińskiej, pieczone udka gęsie z suszonymi śliwkami Urszuli Grajek, zupa łowczego i gęś pieczona w winie Romki Świtały oraz gęś faszerowana kaszą z grzybami Koła Gospodyń Wiejskich w Niestronnie.
Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!
Ponadto nagrodzono także inne potrawy: pierś z gęsi z bekonem Marzeny Marosz, gęś nadziewana kaszą i grzybami Moniki Nowakowskiej, pieczeń z gęsi Anny Rogackiej, gęś pieczoną i zupę Danuty Mielcarek oraz gęś faszerowaną Ilony Libner. Poza konkursem potrawy przyrządziły także Renata Bogumiła Mazurkiewicz - pasztet, Aleksandra Stanek - gęś pieczoną, Irena Lepert - gęś pieczoną i Małgorzata Małecka - gęś faszerowaną kaszą z grzybami. a