
Prof. Jarosław Dumanowski, członek jury oceniającego potrawy podkreśla natomiast, że w związku z małą ilością przepisów zawartych w książce wydanej przez znanego grudziądzanina, uczestnicy posiłkowali się także książką kucharską wydaną w języku niemieckim, napisaną przez nauczycielkę ze szkoły dla dziewcząt.

Publikacja ta, zatytułowana „Martha. Eine zuverlässige Rathgeberin in der Kochkunst“ (Martha: godna zaufania doradczyni w sztuce kulinarnej i w wielu innych zagadnieniach gospodarstwa domowego) była potem wielokrotnie wydawana w Toruniu i w Lipsku i stała się prawdziwym bestsellerem. Obie książki, napisane w różnych językach opisywały jednak tę samą, wspólną, regionalną kuchnię pomorską.

W kategorii szkół gastronomicznych, najlepsi okazali się gospodarze z grudziądzkiego „gastronomika”, którego reprezentowali Joanna Kornaszewska, Justyna Mikołajczak i Martyna Osiecka.

Wśród Lokalnych Grup Działania bezkonkurencyjne okazały się panie z Koła Gospodyń w Jeżewie (pow. świecki). Zespół tworzony przez w składzie Jolantę Robert, Reginę Marks i Ew Szabowską pokonał swoje rówieśniczki z Buczka (także pow. świecki) różnicą aż 21 punktów.