![Konkurs kulinarny w Grudziądzu. "Bitki jeżewskie" skradły podniebienia jury [zdjęcia, wideo]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b5/6a/5ad9eb472a156_o_large.jpg)

Tym razem na stołach królowała dziczyzna.

Tworząc dania, uczestnicy konkursu musieli opierać się na poradach zawartych w książce kucharskiej „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” wydanej w 1915 roku przez Wiktora Kulerskiego, dziennikarza i wydawcy legendarnej „Gazety Grudziądzkiej”.
<iframe src="//get.x-link.pl/40f7c517-7abb-f1de-36e3-7148c3208d76,7659cdd2-285d-2db0-20ce-24d6edc3542d,embed.html" width="640" height="360" frameborder="0" webkitallowfullscreen="" mozallowfullscreen="" allowfullscreen="" allow="autoplay; fullscreen"></iframe>

- Staramy się nawiązywać do przeszłości. Przepisy na dania z dziczyzny staramy się unowocześniać, gdyż współczesne lokale gastronomiczne, by odnieść sukces, muszą czymś się odróżnić. Takie unowocześnienie potraw może przynieść ciekawy efekt - mówi Rafał Szweda, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu.