Czy karpie, które trafią na świąteczne stoły są humanitarnie przechowywane? Na toruńskich targowiskach sprawdzali to patrol ekologiczny Straży Miejskiej oraz pracownicy Inspekcji Weterynaryjnej. Efekty?
- Przeprowadziliśmy pieć kontroli dużych punktów. W jednym przypadku trafiliśmy na pięć śniętych ryb w zbiorniku. Absolutnie nie mogły już trafić do klientów - informuje nas Jarosław Paralusz, rzecznik Straży Miejskiej w Toruniu.
Kontrolujący trzykrotnie zwracali uwagę na poprawę warunków, w których przechowywane były karpie. W 2014 nie odnotowano takich przypadków.
Na co zwracają co roku uwagę kontrolujący? - Ndmierne stłoczenie ryb, pakowania żywych do toreb plastikowych, co przyczynia się do ich powolnego duszenia - wylicza Paralusz.
W jakich warunkach należy trzymać ryby? Woda w zbiornikach powinna być napowietrzona lub natlenowana, należy ją wymieniać co 48 godzin. Temperatura? Powinna oscylować wokół 10 stopni Celsjusza. Aby darować karpiom cierpień, ryby powinny mieć sporo miejsce w basenie (maksymalne zagęszczenie nie może przekraczać kilograma na litr).
Zdjęcia z kontroli, która została przeprowadzona 22 grudnia: