Spis treści
Nie ma Wigilii Bożego Narodzenia bez karpia. To za sprawą powojennego ministra przemysłu i handlu - Hilarego Minca - który rzucił hasło "karp na każdym wigilijnym stole". Za jego czasów rozpoczęto masową akcję zarybiania stawów karpiem, a do przedświątecznej dystrybucji włączono zakłady pracy.
Od półtora do dwóch kilogramów
Tradycja podawania karpia na wigilijnej wieczerzy utrzymała się do dziś. Gospodarstwa rybackie w Kujawsko-Pomorskiem już odławiają karpie. Do sprzedaży trafiają trzylatki – tyle czasu potrzeba, żeby karp osiągnął pożądaną wielkość. Modelowa waga karpia wynosi od półtora do dwóch kilogramów. Taki karp nie jest tłusty, ale dobrze odżywiony.
- Trochę cięższy lub nieco lżejszy też może być bardzo dobry, warunek: musi być świeży! Skóra powinna być jędrna, nielepka, z ryby nie może nic wyciekać, skrzela mają być krwisto czerwone, a oczy błyszczące, niemętne – radzą producenci.
Polska jest największym producentem karpi w Unii Europejskiej. W minionym roku Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa odnotował wzrost produkcji, która po dwuletnich spadkach przekroczyła 20 tys. ton. - Stało się to za przyczyną korzystnych dla wzrostu ryb temperatur, a także zwiększonej o ok. 0,9 tys. ton podaży kroczka (dwuletni materiał zarybieniowy) do wiosennych obsad stawów towarowych – wyjaśnia KOWR.
Jednak wysoka temperatura bywa też uciążliwa dla producentów ryb. - Powoduje obniżenie poziomu wody i niedobory tlenu, a przez to ryby nie mają apetytu – wyjaśniają hodowcy.
Karp na wigilijnym stole. Czy w tym roku będzie drogo?
Wraz ze wzrostem produkcji, KOWR odnotował spadek ceny zbytu karpi. W drugiej połowie 2023 roku ceny hurtowe spadły z około 23 zł za kg (w sprzedaży bezpośredniej nawet około 26 zł za kg) do znacznie poniżej 20 zł za kg. W 2024 roku ma tak zostać.
- Podejrzewam, że ceny utrzymają się na takim samym poziomie, jak rok temu. Zresztą jak od dwóch - trzech lat – mówi Marcelin Czelny z Gospodarstwa Rybackiego „Ślesin”. - W tym roku było tańsze zboże, z kolei wzrosły koszty energii i koszty pracowników.
Ile kosztuje karp u hodowcy w Kujawsko-Pomorskiem?
Sprzedaż w gospodarstwach rybackich i na targach rybnych w Kujawsko-Pomorskiem nasila się od połowy listopada. Ile trzeba zapłacić za świeżego karpia w 2024 roku?
- Broniewice koło Janikowa - 18 zł za kg (w hurcie), 27 zł za kg (w detalu)
- Brodnica – 25 zł za kg (w detalu), w hurcie cena ustalana indywidualnie
- Grzmiąca – 25 zł za kg (w detalu)
- Włocławek – 25 zł za kg (w detalu)
Jeszcze więcej informacji o cenach karpi i ciekawe przepisy zobaczysz w poniższej galerii.
Aktualne ceny karpia w popularnych sieciach handlowych
Sprzedaż detaliczna ryb w Polsce odbywa się w dużym stopniu przez sieci handlowe (supermarkety, hipermarkety, dyskonty), które mają ponad 50 procent udziału sprzedaży ryb świeżych i ponad 65 procent sprzedaży konserw rybnych. Świeże karpie, także w formie filetów, dopiero pojawiają się w marketach.
- Carrefour – świeży płat ze skórą BIO - 5,69 zł za 100 g
- Selgros Cash&Carry – świeży płat ze skórą - 4,19 zł za 100 g
- Selgros Cash&Carry - karp świeży - 20,9 zł za kg
Karp w przetworach. Jaki jest wybór?
Czy niższe ceny karpia wpłyną na wzrost sprzedaży ryb w Polsce? Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2023 roku spożycie ryb wyniosło ok. 13,5 kg na osobę, o 2 procent mniej niż rok wcześniej.
- Jednym z czynników jest niewielka różnorodność przetworzonych produktów krajowej akwakultury oraz mała dostępność produktów rybnych nisko przetworzonych, ale wygodnych w użyciu (dania gotowe) – podaje IERiGŻ.
Jakie przetwory z karpia można kupić u lokalnych producentów? Na kujawsko-pomorskim e-bazarku znajdziemy tylko karpia w słoiku w zalewie octowej i octowo-pomidorowej. Za słoik o pojemności 900 ml zapłacimy 30 zł.
Zobacz: Tutaj znajdziesz najlepsze sposoby na przyrządzenie karpia.
IERGŻ zwraca też uwagę na brak umiejętności obróbki ryb świeżych, a także nawyki żywieniowe - zwłaszcza wśród konsumentów poniżej 35 roku życia. Najwięcej ryb i ich przetworów spożywają w Polsce emeryci i renciści.