MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Koperek - takie są skutki jego jedzenia. Oto kiedy włączyć koperek do diety

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Wideo
od 7 lat
Ziemniaki z koperkiem to połączenie, które zna pewnie każdy. Koperek ma w kuchni zdecydowanie więcej zastosowań i nic dziwnego bo nadaje potrawą niepowtarzalny smak i aromat. Jest źródłem witamin takich jak witamina C, D, E, K, a także witamin z grupy B. Zobaczcie, co daje jedzenie koperku. Oto zalety jego spożywania.

Koperek najprościej mówiąc to roślina jednoroczna należąca do rodziny selerowatych. Ma smukłe łodygi a liście pierzaste. Kwiaty są żółte i rozwijają się w baldachy. Koperek jest niepozorną, często dziko rosnącą rośliną, która łatwo się rozsiewa. Jest też niedrogi i zmienia smak wielu potraw. Idealnie nadaje się do ziemniaków, sosów, zup czy dań z mięsem.

Koperek okazuje się być bombom witaminową. Znajdziemy w nim też magnez, żelazo, fosfor, potas. W składzie znajdziemy również przeciwutleniacze (takiej jak: anetol, kwercetyna i limonen).

Koperek jest rośliną o udowodnionym działaniu wiatropędnym, rozkurczowym, przeciwwymiotnym, przeciwgrzybiczym, odkażającym, uspakajającym i wykrztuśnym. Powinniśmy na stałe włączyć ją do swojej diety także dzięki innym właściwością. Zobaczcie jakim.

Takie są zalety jedzenia koperku

W galerii poniżej zobaczcie, co się dzieje z naszym organizmem, gdy jemy koperek. Warto go dodawać do potraw:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera