Sok z natki pietruszki to istna bomba witaminowa, która obfituje w wiele ważnych dla naszego zdrowia składników odżywczych.
Przeczytaj także: Takie są skutki jedzenia koperku. To się dzieje z organizmem, gdy dodajemy do potraw koperek
Niepozorna natka pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa. Pietruszka jest przede wszystkim prawdziwą skarbnicą witaminy C - w 100 g jest aż 177 mg witaminy C. Znajdziemy w niej również dużo żelaza (5 mg), beta-karotenu (5510 µg), witaminy E (3,1 mg) oraz kwasu foliowego (170 µg). Ponadto obfituje w minerały takie jak:
- magnez,
- wapń,
- potas,
- fosfor,
- cynk,
- miedź,
- mangan.
Natka nie traci walorów odżywczych podczas zamrażania czy suszenia. Można więc w ten sposób przechowywać jej zapasy. Nie należy tylko poddawać je wysokiej temperaturze, do potraw trzeba dodawać po ugotowaniu czy pieczeniu.
Natka jest to warzywo, które można uprawiać przez cały rok na okiennym parapecie.
Zalety jedzenia natki pietruszki
W poniższej galerii zobaczcie dlaczego warto jeść natkę pietruszki:
