Ziemniaki są źródłem energii, białka, a także witamin i składników mineralnych w naszej diecie. "Stare" ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode, mają też mniej witaminy C, ale zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6.
Koniecznie sprawdź: Takie są skutki jedzenia młodych ziemniaków. To się dzieje z organizmem gdy je jemy
Błonnik, który zawarty jest w ziemniakach powoduje zwiększenie objętości treści pokarmowej, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości. To właśnie dzięki ziemniakom czujemy, że się najedliśmy. Ziemniaki zawierają również rodzaj skrobi zwanej skrobią oporną, która odżywia "dobre" bakterie w naszych jelitach.
Ziemniaki to doskonałe źródło potasu. Mają go więcej niż banany, które traktowane są jako najlepsze źródło potasu w naszej diecie.
Ważne, że ziemniaków nie należy długo moczyć w wodzie, gdyż wyciąga z nich wartości odżywcze. Ziemniaki powinno się również wrzucać na gotującą i osoloną wodę. Najzdrowsza forma to ziemniaki gotowane (max. przez 20-25 minut) lub pieczone.
Te osoby nie powinny jeść ziemniaków
W poniższej galerii przygotowaliśmy listę chorób przez które powinno się unikać jedzenia ziemniaków: