Krzyca - zapomniane zboże. Wydłuża świeżość pieczywa. Doradcy polecają je do uprawy ekologicznej

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Krzyca ma wiele cennych właściwości. Dodanie mąki z krzycy do ciasta wydłuża świeżość pieczywa. Ma też niższy indeks glikemiczny w porównaniu z pieczywem białym.
Krzyca ma wiele cennych właściwości. Dodanie mąki z krzycy do ciasta wydłuża świeżość pieczywa. Ma też niższy indeks glikemiczny w porównaniu z pieczywem białym. Pixabay
Odznacza się dużą wytrzymałością na złą glebę i trudne warunki uprawy – rekomenduje Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Krzyca coraz częściej pojawia się w gospodarstwach ekologicznych.

Ciekawostkę na temat powracającej w uprawach krzycy podaje Emilia Kucińska z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie:

- To prastare, niemodyfikowane i nieuszlachetnione żyto przed wiekami siali drwale na leśnych wyrębach i między drzewami. W czasach, gdy karczowano lasy pod uprawę, właściciele gruntów pozwalali drwalom siać krzycę, którą ci wykorzystywali jako siano dla koni pracujących w lesie.

Krzyca ma wiele odmian, w XIX wieku najpowszechniejszą nazywano żytem świętojańskim (wysiew przypadał na św. Jana). - Odznacza się dużą wytrzymałością na złą glebę i trudne warunki uprawy, szczególnie dobrze udaje się na nowinach – informuje Emilia Kucińska. - Krzycę można wysiewać przez cały rok, również jako żyto chlebowe ozime. Im wcześniej i rzadziej jest wysiewana - tym bujniej się krzewi, dlatego często wysiewa się ją w mieszankach z innymi jednorocznymi zbożami. Jesienią sieje się po to, by w następnym roku zebrać nawet do trzech pokosów zielonej masy.

Jakie są właściwości krzycy?

KPODR dodaje, że krzyca ma wiele cennych właściwości: - Dodanie mąki z krzycy do ciasta powoduje dłuższe zachowanie świeżości pieczywa. Ziarniak jest źródłem węglowodanów, tłuszczów, błonnika, witamin – z grupy B i witaminy E oraz soli mineralnych – cynku, manganu, potasu i wapnia. Na długiej liście zalet krzycy są też m. in. sterole zmniejszające znacząco ryzyko miażdżycy i zawałów, przeciwnowotworowe karotenoidy i niższy indeks glikemiczny w porównaniu z pieczywem białym.

Z obserwacji doradców wynika, że krzyca coraz częściej wysiewana jest w gospodarstwach ekologicznych. - Wytwarzana z niej mąka doskonale nadaje się do wypieków chleba razowego. Dzięki temu, że obecnie rolnicy otrzymują specjalne środki finansowe przeznaczone na uprawę starych gatunków zbóż zagrożonych wyginięciem, krzyca może w przyszłości stać się rośliną częściej uprawianą na polskich polach – uważają eksperci.

Źródło: KPODR

Święto sadów w Wierzchowicach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie