https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kubki pełne smaków

Fed
Infografika Jerzy Gliszczyński
Bez nich jedzenie nie przyniosłoby nam żadnej przyjemności, więc byłoby nam obojętne, co wkładamy do ust. To kubki smakowe.

Dzięki którym odróżniamy cztery główne smaki: słodki, gorzki, kwaśny i słony.

Występują one na języku oraz na podniebieniu. Może ich być od 2 do 5 tysięcy, a w każdym znajduje się po ok. 150 receptorów. Niektóre z nich giną szybko, nawet po 10 dniach, ale na szczęście zastępują je nowe.

Ciekawostkę może stanowić fakt, że koniec języka najbardziej reaguje na smak słodki, a nasada - na gorzki. Przy czym należy pamiętać, że wrażliwość na różne smaki, szczególnie na słodki i gorzki, ma tło genetyczne. Dlatego każdy człowiek może je odczuwać nieco inaczej, z różnym natężeniem. Odkryto też, że bardziej wrażliwe na smak są kobiety w ciąży.

Zanik smaku może nierzadko towarzyszyć zanikowi węchu, gdyż impulsy smakowe i węchowe mają wspólne połączenia nerwowe. Brakowi smaku sprzyjają uszkodzenia kubków np. z powodu jedzenia lub picia zbyt gorących posiłków, miejscowe zakażenie jamy ustnej, zanik śluzówki oraz alergie i awitaminozy: zwłaszcza niedobór w organizmie witaminy A i B.

Przyczyny upośledzenia smaku nie zostały jeszcze do końca poznane, dlatego ich leczenie jest skomplikowane. Nie ma na to konkretnego leku. Aby pacjentowi pomóc - zaleca mu się inhalacje, nawilżanie śluzówki, kuracje witaminowe, a przede wszystkim zaczyna się leczenie od usunięcia stanu zapalnego.

Duch czasu

W 2000 roku naukowcy odkryli piąty zmysł smaku, nazywany z japońskiego umami. Jest to smak, jaki czujemy, dotykając językiem szczypty glutaminianu sodu, przyprawy kuchennej używanej od dawien dawna na Wschodzie. Wielu określa go jako smak ostry - bo taki rzeczywiście przypomina. Zdaniem naukowców dzięki umami potrafimy oceniać smak potraw mięsnych, sosów itp. Na razie nie wynaleziono jeszcze polskiego odpowiednika tej nazwy. Natomiast w Japonii mówi się o nim zamiennie: duch czasu.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska