https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przy tych chorobach lepiej unikać jajka na miękko. Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka [22.05.2025]

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Jajko na miękko to jedna z najzdrowszych wersji jego podania.
Jajko na miękko to jedna z najzdrowszych wersji jego podania. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Jajka należą do jednego z najzdrowszych produktów. Po odpowiedniej obróbce jest niskokaloryczne i wartościowe. Najzdrowsza wersja podania jajka to z całą pewnością jajko na miękko. Mimo wielu pozytywnych właściwości jest kilka sytuacji, kiedy spożycie jajek powinno być przez nas ograniczone.

Spis treści

Jajko na miękko jest zdecydowanie jedną z najzdrowszych i najszybszych potraw jakie możemy przygotować. W tej wersji jajko ma niewiele ponad 140 kalorii na 100 gram a do tego aż 12 g białka. Do tego zawiera kwas foliowy, selen, witaminę A, D i B.

  • Przeczytaj: Dieta przeciwzapalna - te produkty działają przeciwzapalnie. To powinno znaleźć się w diecie przeciwrakowej

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka na miękko są doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białko zawarte w jajkach jest pełnowartościowe, co oznacza, że dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, które organizm musi pozyskać z pożywienia.

Oprócz białka, jajka na miękko dostarczają również witamin i minerałów. Są bogate w witaminy z grupy B, w tym B12, która jest kluczowa dla zdrowia układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek. Zawierają także witaminę D, która wspomaga wchłanianie wapnia i jest istotna dla zdrowia kości.

Takie są korzyści z jedzenia jajek

Regularne spożywanie jajek na miękko może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Ze względu na wysoką zawartość białka, jajka pomagają w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej, co jest korzystne dla osób pragnących kontrolować masę ciała. Białko wspomaga również regenerację mięśni po wysiłku fizycznym, co jest istotne dla sportowców i osób aktywnych.

Jajka na miękko są także źródłem choliny, składnika odżywczego, który wspiera funkcje mózgu i zdrowie wątroby. Cholina jest niezbędna do produkcji acetylocholiny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za pamięć i koncentrację. Dlatego regularne spożywanie jajek może przyczynić się do poprawy funkcji poznawczych.

Kiedy powinno się unikać jajek?

Jajka to zdecydowanie superfood. Jest to wartościowy produkt, który dostarcza ważnych składników, minerałów, witamin, a nawet przeciwutleniaczy. Do tego naturalnego pochodzenia i nieprzetworzone. Sprawdza się w diecie wegetarian i miłośników mięs. W kilku przypadkach nie powinniśmy po nie sięgać. Zobaczcie w galerii poniżej, kiedy lepiej nie jeść jajek:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Nowy rok szkolny ze sporymi zmianami! Uczniowie mogą być zaskoczeni

Nowy rok szkolny ze sporymi zmianami! Uczniowie mogą być zaskoczeni

MISTRZOWIE FOTOGRAFII Głosowanie rozpoczęte! Głosuj na swoich faworytów!

MISTRZOWIE FOTOGRAFII Głosowanie rozpoczęte! Głosuj na swoich faworytów!

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska