https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kucharze z Grubna wygrali w Bydgoszczy! Co zrobili?

Monika Smól
Jesteśmy dumni z 1. miejsca Artura Werońskiego i Pawła Bomby w konkursie gastronomicznym „Świnia Puławska jako rarytas regionalny” w Bydgoszczy - mówi Andrzej Wojciechowski, nauczyciel Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Praktyczne-go w Grubnie, który przygotował kucharzy. - Po I etapie byli wśród sześciu wyróżnionych. W II musieli zrobić danie z mięsa ze świni puławskiej. Uczniowie Technikum Żywienia i  Usług Gastronomicznych (kl. IV) przyrządzili polędwicę nadziewaną marmoladą śliwkową z  serem camembert, rozmarynem, kaszotto z  kaszy pęczak z pietruszką i grzybami, buraczki pieczone z  solą i kminkiem, glazurowane w miodzie i winie, sos z wina czerwonego, powideł śliwkowych. Podali na zastawie z  czarnych łupków. Dziękuję im  za  ciężką pracę i pomysłowość. Tak właśnie pracuje się na nagrody. Konkurs zorganizowała -pierwszy raz - ARiMR w Bydgoszczy.
Jesteśmy dumni z 1. miejsca Artura Werońskiego i Pawła Bomby w konkursie gastronomicznym „Świnia Puławska jako rarytas regionalny” w Bydgoszczy - mówi Andrzej Wojciechowski, nauczyciel Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Praktyczne-go w Grubnie, który przygotował kucharzy. - Po I etapie byli wśród sześciu wyróżnionych. W II musieli zrobić danie z mięsa ze świni puławskiej. Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych (kl. IV) przyrządzili polędwicę nadziewaną marmoladą śliwkową z serem camembert, rozmarynem, kaszotto z kaszy pęczak z pietruszką i grzybami, buraczki pieczone z solą i kminkiem, glazurowane w miodzie i winie, sos z wina czerwonego, powideł śliwkowych. Podali na zastawie z czarnych łupków. Dziękuję im za ciężką pracę i pomysłowość. Tak właśnie pracuje się na nagrody. Konkurs zorganizowała -pierwszy raz - ARiMR w Bydgoszczy. Andrzej Wojciechowski
Jesteśmy dumni z 1. miejsca Artura Werońskiego i Pawła Bomby w konkursie gastronomicznym „Świnia Puławska jako rarytas regionalny” w Bydgoszczy - mówi Andrzej Wojciechowski, nauczyciel Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Praktyczne-go w Grubnie, który przygotował kucharzy. - Po I etapie byli wśród sześciu wyróżnionych. W II musieli zrobić danie z mięsa ze świni puławskiej. Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych (kl. IV) przyrządzili polędwicę nadziewaną marmoladą śliwkową z serem camembert, rozmarynem, kaszotto z kaszy pęczak z pietruszką i grzybami, buraczki pieczone z solą i kminkiem, glazurowane w miodzie i winie, sos z wina czerwonego, powideł śliwkowych. Podali na zastawie z czarnych łupków. Dziękuję im za ciężką pracę i pomysłowość. Tak właśnie pracuje się na nagrody. Konkurs zorganizowała -pierwszy raz - ARiMR w Bydgoszczy.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska