"Bistro PodNiebienie" to lokal na lotnisku w Toruniu, który wziął udział w Kuchennych rewolucjach". Choć prowadzącą go pani Albina z mężem to gotująca dobrze i z pasją kucharka, restauracja miała kłopoty.
Kilka miesięcy temu Magda Gessler i jej ekipa rewolucjonizowała to miejsce. Dawne "Epto" zamieniła na "Bistro PodNiebienie", wykorzystując jego atuty. Wystrój, całe menu i nowy charakter lokalu nawiązują do ściśle lotniska. Każdy gość ma tutaj poczuć się jak w samolocie nie tylko za sprawą wystroju, ale i menu dostosowanego do różnych klas (ekonomiczna, biznes itd.) czy obsługi stewardess, a nie kelnerek.
Jeśli cokolwiek dziś martwi panią Albinę i jej męża Siergieja, którzy prowadzą lokal, to poszukiwania kucharza. Potrzebują dodatkowych, fachowych rąk do pracy. Zainteresowanych serdecznie zapraszają do bezpośredniego kontaktu. Czas goni, bo trzeba się przygotować na większą ilość gości.
Kiedy zobaczymy "PodNiebienie" w telewizji? Być może już 19 września!
Na tak zwanym sprawdzianie bistro wypadło świetnie, co znana restauratorka i telewizyjna gwiazda od razu zresztą obwieściła na swoim Facebooku. Oczywiście, wszyscy zainteresowani zmianami w restauracji na lotnisku mogą sami już przetestować, co się tutaj zmieniło i sprawdzić, czy pochwały Magdy Gessler są uzasadnione.
Wszyscy jednak ciekawi są jednak i tego, co wydarzyło się podczas tych "Kuchennych rewolucji" w Toruniu. A były momenty gorące, to można zdradzić. Kiedy je poznamy? Kiedy toruński odcinek programu obejrzymy na antenie?
-Opuszczając Toruń po sprawdzianie u nas usłyszeliśmy zapowiedź, że odcinek programu z naszym udziałem otworzy nowy sezon "Kuchennych rewolucji". Sami teraz czekamy w napięciu, bo jednak stuprocentowej pewności nie mamy. Może będzie to już pierwszy odcinek (19 września), a może kolejny? Zobaczymy - mówi dziś "Nowościom" pani Albina prowadzącą bistro.
Bistro czeka na kolejnych klientów, ale już dziś karmi według menu Magdy Gessler
Nie jest żadną tajemnicą, że lokal na lotnisku marzy o dobrej sławie i sukcesie. Czy emisja odcinka programu przysporzy mu popularności? W pierwszym okresie na pewno tak - ludźmi często kieruje po prostu ciekawość. W dalszej kolejności liczy się jednak smaczna i uczciwa kuchnia.
-Już teraz cieszymy się większym zainteresowaniem gości. Są ciekawi menu Magdy Gessler. Najchętniej wybierają z niego dwie pozycje: gulasz z karkówki wieprzowej oraz sałatkę z burakami i kozim serem - zdradza pani Albina.
Bistro zgodnie ze wskazówkami Magdy Gessler postawiło też na mięsa i inne potrawy z grilla. Takie biesiady organizuje tutaj u siebie na zamówienie - po wcześniejszym sygnale klientów. Poza tym w lokalu zamawiać można całe zestawy dla podróżnych oraz poszczególne dania. Znajdziemy tu i kuchnię polska, i wschodnią (solanka, barszcz ukraiński, pierogi etc.), a nawet pizzę.
"PodNiebienie w Toruniu jest niebywałym i smacznym miejscem; jest prawdziwą przygodą. Gościnność właścicieli Albiny i Serhieja jest przyjemną wizytą. Tak powinno się karmić w samolotach. Smacznie i od serca. Odkryjcie, zajrzyjcie, przylećcie, bo tu jest smacznie i od serca" - taką laurkę wystawiła Magda Gessler lokalowi po sprawdzającej go wizycie.
Co i za ile zjemy w Bistro PodNiebienie na lotnisku w Toruniu?
W nowym menu natomiast - z adnotacją "Magda Gessler poleca" - pojawiły się jednak całe, specjalne zestawy.
Podróżni w klasie ekonomicznej mogą za 89 zł skorzystać z takiego: krewetki w sosie rose, sałatka z buraków z kozim serem, zupa krem z białych warzyw i gulasz z kaszą pęczak.
Zestaw dla podróżnych w klasie biznesowej 129 zł. Składa się z jajka z kawiorem, pomidorów z mozzarellą i pesto, zupy pomidorowej i ratatouille z kuskusem.
Najdroższy zestaw czeka na podróżnych pierwszej klasy - kosztuje 159 zł. Składa się z łososia z pastą z tuńczyka na bułce, sałatki greckiej, zupy gulaszowej oraz kotletu jagnięcego lub steku z ryżem.
Te zestawy jednak to tylko jedna z wielu pozycji nowego menu. "Bistro PodNiebienie" kusi cała gamą potraw - od przystawek i zup przez dania główne i pizzę aż po desery. Tutaj menu podzielone zostało na "trasy krótkiego, średniego i dalekiego zasięgu" - tak to wymyślono.
Szukasz miejsca na obiad? A może deser? To grupa dla Ciebie!
Gdzie dobrze zjeść w Toruniu i okolicach?
Pasażerowie skusić się mogą między innymi na: barszcz ukraiński z wołowiną (24 zł), soliankę (20 zł), zestaw wędlin własnego wyrobu (34 zł), pierogi ukraińskie z ziemniakami, twarogiem i boczkiem (31 zł) czy też krewetki na różne sposoby (28-34 zł).
Kuszą też solidne dania obiadowe, np. takie jak kotlet schabowy z pieczarkami lub jajkiem z frytkami i sałatą (44 zł za całość), golonka z pieca z ziemniakami i kiszoną kapusta (50 zł za zestaw), gulasz z karkówki wieprzowej z kaszą pęczak i skwarkami (38 zł za całość) oraz placek ziemniaczany po węgiersku z gulaszem i śmietaną (48 zł).
Pizza? Lokal na lotnisku ma ich w menu kilka typów. Najtańsza jest margarita (27 zł, a droższe są takie jak salami (32 zł), hawajska (35 zł), cztery sery (38 zł) czy wiejska (37 zł). Dodajmy, że wszystkie pizze mają rozmiar 30 cm. Sosy kosztują 2 zł.
