Zobacz wideo: Smaki Kujaw i Pomorza - Sezon 4 odcinek 22

Uczestnicy warsztatów chlebowych poznali wszelkie tajniki mąki i zakwasu, by teraz w domowej kuchni wypiekać pieczywo, jakiego nie powstydziłby się rzemieślnik. Kulinaria w połączeniu z nauką mogą być też jak widowiskowe show, o czym przekonać się była okazja podczas pokazów kuchni molekularnej.
Mięsożercy mogli spróbować przekonać się do kuchni wegańskiej, zajadając się np. kotletami z żółtej huby, którymi częstowała Fundacja Zdrowego Życia. Z kolei dr Krystyna Stepczyńska-Szymczak z Akademii Natury zainteresowanym zdradziła właściwości kulinarne dzikich roślin. Była też zdrowa słodycz prosto z miejskiego ula, znajdującego się na dachu Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy.
Z naukowcami Politechniki Bydgoskiej wzięto pod lupę pradawne ziarna, a pod mikroskopem podglądano bakterie (te pożyteczne, ale i chorobotwórcze), no i można dowiedzieć się było sporo ciekawego o ziemniakach. Z kolei Profesor Ciekawski - ku szczególnemu zainteresowaniu dociekliwych dzieci - zdradził sporo ciekawostek o drożdżach, przeprowadzając w swej pracowni eksperymenty.
Piknik „Chleb nasz powszedni. Tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw” zorganizowały wspólnie bydgoskie Młyny Rothera i toruńskie Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy. Wydarzenie sfinansowano ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki w ramach programu „Nauka dla Społeczeństwa”.