https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gospodynie z powiatu bydgoskiego podzieliły się przepisami. Książka ukaże się drukiem lada dzień

Maja Stankiewicz
W książce pt. „Rozsmakuj się z Kołami Gospodyń Wiejskich powiatu bydgoskiego” znajdziemy m. in. sekrety kulinarne pań z KGW Kruszyn. Gospodynie zdradzają np. jak zrobić słynne pierogi kruszyńskie
W książce pt. „Rozsmakuj się z Kołami Gospodyń Wiejskich powiatu bydgoskiego” znajdziemy m. in. sekrety kulinarne pań z KGW Kruszyn. Gospodynie zdradzają np. jak zrobić słynne pierogi kruszyńskie Maja Stankiewicz
„Rozsmakuj się z Kołami Gospodyń Wiejskich powiatu bydgoskiego”. To tytuł nowej publikacji przygotowanej w starostwie bydgoskim. Swoje najlepsze przepisy zdradzają w niej panie z KGW.

Nie po raz pierwszy, przygotowując regionalne publikacje promujące powiat bydgoski, sięgnięto w Starostwie Powiatowym w Bydgoszczy po tematykę kulinarną. W 2015 r. wydana została książka pt. „Swojskie specjały pow. bydgoskiego” zawierająca przepisy gospodyń z gmin podbydgoskich.

Jak przyrządzić regionalne dania zdradzały w niej m. in. znane ze swoich kulinarnych umiejętności: Barbara Hipnarowicz z Dobrcza, Małgorzata Wesołowska z Wudzynka, Danuta Krzewska i Jolanta Grygiel z Kruszyna, Katarzyna Kosińska z Zielonki, Jadwiga Smolińska z Koronowa i wiele innych pań.

Książka cieszyła się powodzeniem dlatego po 10 latach Starostwo Powiatowe w Bydgoszczy znowu sięgnęło po tematykę kulinarną. A, że skarbnicą wiedzy o regionalnej kuchni są miejscowe gospodynie, właśnie do nich pomysłodawcy publikacji skierowali zaproszenie.

Regionalna kuchnia bez tajemnic

- Bo nasze koła są bardzo aktywne, uczestniczą w różnych imprezach na szczeblu lokalnym i powiatowym. Serwowane przez nie potrawy i smaki warto ocalić od zapomnienia. Są to często dania regionalne, które się wyróżniają – podkreśla Andrzej Kubiak, radny powiatu, mieszkaniec gminy Nowa Wieś Wielka.

Jak dowiedzieliśmy się - w książce pt. „Rozsmakuj się z Kołami Gospodyń Wiejskich powiatu bydgoskiego”, która jeszcze w styczniu ukaże się drukiem zaprezentowanych zostało 16 kół z terenu powiatu bydgoskiego. Po dwa z każdej gminy. O wskazanie, które to koła władze powiatu poprosiły włodarzy gmin.

To Cię może również zainteresować

Każde z kół przedstawiło po dwa swoje przepisy na potrawy regionalne. Całość ubogacają zdjęcia i wstęp, który napisała Krystyna Lewicka- Ritter, znana regionalistka prowadząca wiele imprez kulinarnych w regionie np. „Święto Śliwki” w Strzelcach Dolnych.

Publikacja miała pierwotnie ukazać się pod koniec 2024 r., ale ostatecznie ukaże się w styczniu br. - Jest na etapie druku, lada dzień ją dostaniemy - usłyszeliśmy w środę 8 stycznia w Starostwie Powiatowym w Bydgoszczy.

Książki tej nie będzie można jednak kupić w księgarni. Część nakładu zostanie przekazana paniom z KGW. Reszta będzie rozdawana w celach promocyjnych. Zdobyć ją będzie można np. na różnych imprezach organizowanych w pow. bydgoskim. Najciekawsze przepisy z pewnością znajdziemy też na stronie internetowej powiatu.

Sukcesy na ogólnopolską skalę

W gminach pow. bydgoskiego działa ponad 40 kół gospodyń wiejskich i ciągle ich przybywa. Wiele z nich odnosi sukcesy kulinarne na szczeblu wojewódzkim, a nawet ogólnopolskim. W ub. r. w ogólnopolskim finale kulinarnej Bitwy Regionów w Gnieźnie Kujawy i Pomorze reprezentowało KGW Kruszyn z gminy Sicienko.

Odbywa się też w powiecie bydgoskim wiele imprez kulinarnych promujących lokalne potrawy i produkty żywnościowe. Jednym z bardziej znaczących wydarzeń jest np. Jarmark Produktów Lokalnych w Sicienku połączony z konkursem kulinarnym „Smaki Trzech Dolin”. W Nowej Wsi Wielkiej wybierane są. „Smaki Jesieni”, a w Kruszynie organizowane jesienią i zimą „Jarmarki kruszyńskie”.

Sporo takich wydarzeń również w gminie Koronowo. Miasto zaprasza cyklicznie gości na Impresje Kulinarno- Kulturalne. Lokalne koła gospodyń wiejskich biorą także chętnie udział w konkursie kulinarnym „Smaki Lata”, który organizowany jest co roku w innej miejscowości gminy Koronowo.

W 2024 r. tematem wiodącym „smaków” była tarta, a serwowano ją pod różnymi postaciami w turystycznym Samociążku. Już wiadomo, że w tym roku impreza odbędzie się latem w równie malowniczym Salnie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska