
W tradycyjnych domach swoistym świątecznym rytuałem jest też pieczenie bożonarodzeniowych pierniczków. Nie wszyscy jednak mają czas na upieczenie ich z wyprzedzeniem tak, aby poleżały i zmiękły.
Jak możemy się uratować?
- Spróbujmy włożyć do pudełka wraz z pierniczkami kawałek jabłka. Pamiętajmy jednak, by wyjąć jabłko po upływie doby. Tyle czasu spokojnie wystarczy – wilgoć z owocu „przejdzie” na pierniczki i naturalnie zmiękną. Do pudełka możemy też dodać kawałek cytryny. Jeśli czas nagli, możemy skorzystać z przepisu na ciasteczka z dodatkiem drożdży, które od razu są miękkie - dodaje Katarzyna Głębocka.

Częstym problemem, który szczególnie doskwiera w kuchni w okresie bożonarodzeniowym, jest charakterystyczny zapach ryby - dla niektórych nieprzyjemny i uciążliwy. Sposobem na jego usunięcie z naczyń będzie cytryna. Po umyciu przedmiotów gorącą wodą z dodatkiem płynu, przetrzyjmy je połówką cytryny.

Z kolei zapachu ryby z piekarnika pozbędziemy się poprzez posmarowanie olejkiem waniliowym blachy i jej podgrzanie przez kilka minut w niskiej temperaturze. Dodatkowo, już na etapie smażenia ryby, do tłuszczu możemy dodać świeży rozmaryn czy tymianek. To także pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.

Choć tegoroczne święta z pewnością w wielu domach będą bardzo odmienne od tych dotychczasowych, warto już dziś zadbać o wyjątkową atmosferę, której nieodłącznym elementem jest bożonarodzeniowa kuchnia. Skorzystajmy z trików, by wigilijna kolacja przyniosła nam radość i na długo pozostała w pamięci.