
Preparat z goryczki żółtej
Chociaż nazwa ta może brzmieć nie tylko obco, jak i dziwnie, to jest już znana od II wieku p.n.e, kiedy to była powszechnie stosowana w lecznictwie. Chociaż to ziele nie występuje w Polsce, to stosuje się je przy problemach trawiennych, czy właśnie nadkwasoty. W przypadku tej drugiej przypadłości, warto przygotować roztwór stworzony z 10 kropel goryczki (dostaniecie w każdej aptece) i szklanki letniej wody. Tak przygotowany napój spożywać należy na 30 min przed każdym posiłkiem.

Napar z imbiru
Kiedy poza kwaśnym odbijaniem towarzyszą ci mdłości, warto byś zdecydował się na sporządzenie naparu z imbiru. Za pomocą zawartych w sobie składników, działa on przeciwzapalnie i redukująco na wzdęcia. Co więcej poprawia on także motoryki przewodu pokarmowego. By móc to wykorzystać, musisz zetrzeć imbir tak, by po jego wciśnięciu uzyskać dwie łyżeczki soku. Je należy wypić przed ostatnim posiłkiem.