
Przycinanie piwonii
Przycinanie piwonii to kolejny bardzo ważny zabieg. Przycinanie piwonii odmłodzi je. Jeśli zrobisz to prawidłowo, piwonie będą bujnie kwitnąć co roku przez wiele lat.
Zobacz na kolejnym slajdzie, kiedy i jak to zrobić.

Kiedy przycinać piwonie
Piwonie przycinamy na jesień, najlepiej w połowie listopada. Należy użyć do tego ostrego sekatora.
Pędy należy ciąć tuż nad ziemią, na wysokość ok. 20-30 cm nad ziemią, dzięki temu na wiosnę odrosną silniejsze, a piwonia zakwitnie obficiej.
Bez przycinania pozostawiamy tylko 1 lub 2 pędy.

W którym miejscu ciąć piwonie
Cięcie należy wykonać nad pąkiem lub przy rozgałęzieniu pędu. Trzeba też pamiętać o tym, by usunąć dolne liście.
Dodatkowo warto usunąć również boczne pąki kwiatowe, pozostawiając jedynie pąk główny piwonii.