
Mielone na patyku, oczywiście grillowane
Coś dla miłośników mięsnych potraw. Panie z KGW Słońsko proponują mięso mielone na patyku. Składniki: mięso mielone (500 g), woda, sól, pieprz, cebula, papryka mielona.
Mięso mielone trzeba dokładnie wymieszać z przyprawami, cebulką i wodą, a następnie odstawić na 30 minut. Po tym czasie można zacząć formować je na patyku w podłużny walec i piec na grillu często przewracając.

Kaszanka musi być
Jedną z ulubionych potraw Polaków jest kaszanka z grilla. Panie z KGW w Słońsku mają na nią swój przepis. A oto on.
Składniki: kaszanka, kiszona kapusta, cebula, sól, pieprz i majeranek.
Kaszankę trzeba obrać ze skórki i ułożyć na aluminiowej folii, na której wcześniej położona została kiszona kapusta i cebula pocięta w plastry. Całość musi zostać doprawiona solą, pieprzem i majerankiem. Można też kaszankę przekroić wzdłuż i nałożyć do niej kapustę oraz cebulowe krążki, przyprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Całość należy zawinąć w folię aluminiową (zrobić tzw. cukierek) i grillować około 20 minut.

Ta i inne smaczne potrawy z grilla zaprezentowane w naszej fotogalerii są dziełem pań z KGW Słońsko

Do wspólnego grillowania zaprasza naszych czytelników widoczna na zdjęciu przesympatyczna ekipa z KGW w Słońsku