1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Do wspólnego grillowania zaprasza naszych czytelników...
fot. Nadesłane/KGW Słońsko

Do wspólnego grillowania zaprasza naszych czytelników widoczna na zdjęciu przesympatyczna ekipa z KGW w Słońsku

2 z 9
Grillowane pieczarki faszerowane...
fot. Nadesłane/KGW Słońsko

Grillowane pieczarki faszerowane

Składniki: duże pieczarki, czerwona papryka, suszone pomidory, żółty ser, czosnek, prażona cebula i mięso mielone (może być, ale nie musi).

Przygotowanie. Środek oczyszczonych pieczarek należy oprószyć solą i pieprzem. Przy pomocy patyczka do szaszłyków trzeba zrobić kilka dziurek od wewnątrz kapeluszy, aby podczas grillowania spłynęła tamtędy woda. Z kolei w misce mieszamy pokrojoną paprykę, przeciśnięty przez prasę czosnek, pocięte w kostkę pomidory, prażoną cebulkę i dobrze przyprawione mięso mielone. Tak przygotowanym farszem wypełniamy pieczarkowe kapelusze i posypujemy je startym żółtym serem. Pieczarki układamy na ruszcie rozgrzanego grilla na 15-25 minut. Podajemy posypane pietruszką i cebulką.

3 z 9
A może grillowany karaś...
fot. Nadesłane/KGW Słońsko

A może grillowany karaś

Rarytasem są grillowane ryby, a wśród nich i te pochodzące z naszych jezior. Oto przepis pań z KGW w Słońsku na karasia, a właściwie grillowane karaski.

Składniki: karasie (karaski), sól, pieprz, majeranek, cebula.
Ryby należy oskrobać, oczyścić, pozbawić łebków i wymoczyć. Następnie trzeba je przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, a do środka tuszek włożyć cebulkę. Tak przygotowane karaski powinny być odstawione na około 2 godziny. Po tym czasie ryby należy zawinąć w folię aluminiową i grillować około 30 minut.

4 z 9
Grillowane pieczarki faszerowane...
fot. Nadesłane/KGW Słońsko

Grillowane pieczarki faszerowane

Składniki: duże pieczarki, czerwona papryka, suszone pomidory, żółty ser, czosnek, prażona cebula i mięso mielone (może być, ale nie musi).

Przygotowanie. Środek oczyszczonych pieczarek należy oprószyć solą i pieprzem. Przy pomocy patyczka do szaszłyków trzeba zrobić kilka dziurek od wewnątrz kapeluszy, aby podczas grillowania spłynęła tamtędy woda. Z kolei w misce mieszamy pokrojoną paprykę, przeciśnięty przez prasę czosnek, pocięte w kostkę pomidory, prażoną cebulkę i dobrze przyprawione mięso mielone. Tak przygotowanym farszem wypełniamy pieczarkowe kapelusze i posypujemy je startym żółtym serem. Pieczarki układamy na ruszcie rozgrzanego grilla na 15-25 minut. Podajemy posypane pietruszką i cebulką.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Wypadek na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką, pięć osób poszkodowanych

Wypadek na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką, pięć osób poszkodowanych

Zaginęła 17-letnia Marta Pałczyńska. Szukają jej bliscy i bydgoska policja

Zaginęła 17-letnia Marta Pałczyńska. Szukają jej bliscy i bydgoska policja

Zobacz również

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Rozsyp to koło cebuli. Ten nawóz sprawi, że cebul będzie mnóstwo na grządkach!

Rozsyp to koło cebuli. Ten nawóz sprawi, że cebul będzie mnóstwo na grządkach!