
Do wspólnego grillowania zaprasza naszych czytelników widoczna na zdjęciu przesympatyczna ekipa z KGW w Słońsku

Grillowane pieczarki faszerowane
Składniki: duże pieczarki, czerwona papryka, suszone pomidory, żółty ser, czosnek, prażona cebula i mięso mielone (może być, ale nie musi).
Przygotowanie. Środek oczyszczonych pieczarek należy oprószyć solą i pieprzem. Przy pomocy patyczka do szaszłyków trzeba zrobić kilka dziurek od wewnątrz kapeluszy, aby podczas grillowania spłynęła tamtędy woda. Z kolei w misce mieszamy pokrojoną paprykę, przeciśnięty przez prasę czosnek, pocięte w kostkę pomidory, prażoną cebulkę i dobrze przyprawione mięso mielone. Tak przygotowanym farszem wypełniamy pieczarkowe kapelusze i posypujemy je startym żółtym serem. Pieczarki układamy na ruszcie rozgrzanego grilla na 15-25 minut. Podajemy posypane pietruszką i cebulką.

A może grillowany karaś
Rarytasem są grillowane ryby, a wśród nich i te pochodzące z naszych jezior. Oto przepis pań z KGW w Słońsku na karasia, a właściwie grillowane karaski.
Składniki: karasie (karaski), sól, pieprz, majeranek, cebula.
Ryby należy oskrobać, oczyścić, pozbawić łebków i wymoczyć. Następnie trzeba je przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, a do środka tuszek włożyć cebulkę. Tak przygotowane karaski powinny być odstawione na około 2 godziny. Po tym czasie ryby należy zawinąć w folię aluminiową i grillować około 30 minut.

Grillowane pieczarki faszerowane
Składniki: duże pieczarki, czerwona papryka, suszone pomidory, żółty ser, czosnek, prażona cebula i mięso mielone (może być, ale nie musi).
Przygotowanie. Środek oczyszczonych pieczarek należy oprószyć solą i pieprzem. Przy pomocy patyczka do szaszłyków trzeba zrobić kilka dziurek od wewnątrz kapeluszy, aby podczas grillowania spłynęła tamtędy woda. Z kolei w misce mieszamy pokrojoną paprykę, przeciśnięty przez prasę czosnek, pocięte w kostkę pomidory, prażoną cebulkę i dobrze przyprawione mięso mielone. Tak przygotowanym farszem wypełniamy pieczarkowe kapelusze i posypujemy je startym żółtym serem. Pieczarki układamy na ruszcie rozgrzanego grilla na 15-25 minut. Podajemy posypane pietruszką i cebulką.