Maciej Kuroń zmarł 25 grudnia na skutek ciężkiej niewydolności układu krążenia.
Z wykształcenia był historykiem i absolwentem podyplomowych studiów gastronomicznych w Stanach Zjednoczonych. Popularność zyskał dzięki telewizyjnym programom kulinarnym, które prowadził od lat, a także licznym publikacjom książkowym. Najsłynniejsza z nich - "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" uważana jest za jedno z najcenniejszych opracowań o polskiej kuchni i tradycjach polskiego stołu.
W latach 80 roku reprezentował olsztyńskie środowiska studenckie w jednoosobowym Komitecie Założycielskim Niezależnego Związku Studentów w Warszawie. W stanie wojennym został skreślony z listy studentów na Wydziale Historycznym Uniwersytetu Warszawskiego, potem studiował historię na WSP w Olsztynie. Był członkiem Stowarzyszenia Wolnego Słowa.
"Wigilia jest w naszej tradycji wyjątkowym, najważniejszym dniem w roku. Pokażcie mi kraj w którym jest ona tak celebrowana jak w Polsce. U nas jest to święto wyjątkowo rodzinne i wyjątkowo ciepłe, uroczyste. Każdy z nas ma w sercu i w pamięci jakieś wyjątkowe Wigilie, które pamiętamy z dzieciństwa, z czasów pierwszej miłości, pierwsze Wigilie z naszymi dziećmi i, niestety, pierwsze już bez rodziców" - napisał kilka dni temu Maciej Kuroń na swojej stronie internetowej. Okazało się, że to była jego ostatnia Wigilia...