reklama

Magda Gessler podczas Kuchennych rewolucji w "Prova Gourmet" w Toruniu: - To najlepsza pizza, jaką jadłam w życiu [21.11.2019]

Marta Zalewska
Marta Zalewska
Zaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (9 zdjęć)
Magda Gessler przeprowadziła Kuchenne rewolucje w toruńskiej restauracji "Prova Gorumet". Choć emisja odcinka dopiero w czwartek, 21.11, TVN uchylił już rąbka tajemnicy, pokazując zwiastun programu. Magda Gessler wychwala w nim włoskiego kucharza. - To jest najlepsza pizza, jaką jadłam w życiu. Jesteś geniuszem - mówi znana restauratorka.

"Prova Gourmet" w Toruniu

Jagoda i Cris to polsko-włoska para, która od półtora roku prowadzi na Rynku Nowomiejskim w Toruniu restaurację "Prova Gourmet". Choć lokal może się pochwalić bardzo dobrymi opiniami w internecie, właściciele postanowili wziąć udział w Kuchennych rewolucjach i zaprosić do siebie Magdę Gessler. Dlaczego zdecydowali się na taki krok? Jak zmieniła się restauracja po programie? Sprawdźcie!

"Prova Gourmet" / "Osteria di Bitondo" po Kuchennych rewolucjach w Toruniu [opinie, menu, ceny]

Nie pomogła nawet Magda Gessler. Te restauracje są zamknięte...

Kuchenne rewolucje: "Prova Gourmet" w Toruniu

Choć Jagoda perfekcyjnie mówi po polsku, w jej głosie da się słyszeć melodyjność włoskiego akcentu. Pochodzi spod Bydgoszczy, ale ponad 15 lat temu wyjechała do Włoch. Tam poznała Crisa, z którym związała się i dziś prowadzi toruńską restaurację. Oboje długo pracowali w gastronomii: Jagoda jako barmanka, Cris jest certyfikowanym pizzaiolo (specjalistą od wypieku pizzy, „pizzermanem” - red.).

Czytaj także: Kuchenne rewolucje w Toruniu. Magda Gessler przemieniła restaurację "Prova Gourmet" w "Osteria di Bitondo" [zdjęcia]

Gdy w 2017 roku przyjechali do Torunia na Bella Skyway, zakochali się w mieście od pierwszego wejrzenia. To wtedy podjęli decyzję, że czas zacząć pracować na własny rachunek. Tak rozpoczął się etap wielkich zmian w ich życiu. Przeprowadzili się na stałe do Polski. Na Rynku Nowomiejskim w Toruniu znaleźli lokal, który akurat był do wynajęcia. Wykonali kilka telefonów, podpisali umowę, i tak w miejscu dawnej „Moose Restaurant” powstała „Prova Gourmet”.

Magda Gessler: przypominamy jej najgłośniejsze Kuchenne rewolucje!

Początki nie należały do najłatwiejszych. - Pracowaliśmy całymi dniami, często do późnej nocy. Mieliśmy na zapleczu materac, żeby się przespać, bo czasem nie opłacało się nam wracać do domu – wspomina dziś właścicielka.

Efektem ciężkiej pracy były opinie klientów, zachwalających pizze wychodzące spod ręki Crisa. W internecie znaleźć można sporo komentarzy od zadowolonych gości, z których wielu twierdzi, że w „Provie” podają najlepszą pizzę w Toruniu.

Pozytywne opinie jednak nie wystarczały, by przyciągać do restauracji wystarczająco dużo gości. Czegoś brakowało, by właściciele mogli spać spokojnie, a interes był rentowny. Dlatego Jagoda zdecydowała się poprosić o pomoc Magdę Gessler.

- Zaprosiłam Magdę Gessler, ponieważ to doświadczona restauratorka i autorytet kulinarny. Wiedziałam, że może nam pomóc, że możemy się od niej wiele nauczyć w kwestii prowadzenia restauracji – opowiada właścicielka.

To jest najlepsza pizza, jaką jadłam w życiu - Magda Gessler o pizzy w "Prova Gourmet" podczas Kuchennych rewolucji.

Ekipa Kuchennych rewolucji przyjechała do Torunia pod koniec sierpnia. W mieście akurat trwał festiwal Bella Skyway. Historia zatoczyła koło. Dwa lata po tym, gdy narodził się pomysł otworzenia restauracji, Jagoda i Cris stanęli przed kolejnym wyzwaniem: sprostać wymaganiom samej Magdy Gessler. Czy się udało? Na razie nie możemy poznać szczegółów, restauratorów obowiązuje tajemnica. W opublikowanym przez stację TVN zwiastunie odcinka padają jednak znamienne słowa. - To jest najlepsza pizza, jaką jadłam w życiu. Jesteś geniuszem - mówi znana restauratorka do Crisa.

"Prova Gourmet"/"Osteria di Bitondo" po Kuchennych rewolucjach

W „Provie” zaszły widoczne zmiany. Lokal zyskał nowy wystrój, widać w nim rękę Magdy Gessler: białe ściany mają teraz odcień wina, na stołach pojawiły się kolorowe obrusy, lampy i świeże kwiaty. Najważniejszą zmianą jest jednak nowa nazwa: od czasu Kuchennych rewolucji restauracja nazywa się "Osteria di Bitondo".

Osteria to określenie typowo włoskiej restauracji, wyjątkowego miejsca spotkań. Mieszkańcy miast i miasteczek przychodzą do lokalu zwanego właśnie osteria, by przy kieliszku wina i dobrych przekąskach dyskutować o polityce i wymieniać się doświadczeniami, nie tylko z przyjaciółmi, ale i z nieznajomymi.

Kuchenne rewolucje. Te restauracje odwiedzi Magda Gessler w ...

Druga część nazwy - di Bitondo - wskazuje na gospodarza tego miejsca: Crisa Bitondo, rodowitego bolończyka, który serwuje swoim gościom najznakomitszą pizzę. Historia rodziny Bitondo obecna jest także w nowym wnętrzu restauracji: na ścianach wiszą rodzinne zdjęcia właściciela i jego rodzeństwa.

Nowa nazwa nie jest przypadkowa: w jednej z włoskich osterii przesiadywał sam Mikołaj Kopernik, wówczas student na uniwersytecie w Bolonii. Dziś, w mieście znanego astronoma, każdy może wpaść na pyszną pizzę w towarzystwie dobrego wina do „Osteria di Bitondo”.

„Osteria di Bitondo” - menu, ceny

Co zmieniło się w menu dawnej "Provy" po wizycie Magdy Gessler? Kluczem do sukcesu restauracji "Osteria di Bitondo" ma być wino sprzedawane na kieliszki w atrakcyjnej cenie. W karcie króluje oczywiście pizza, a także makarony i przystawki. A oto potrawy, które dodała do menu Magda Gessler:

  • tatar z pieczonych warzyw - 20 zł
  • pesto pietruszkowe - 24 zł
  • pizza Świętego Daniela - 40 zł
  • tiramisu malinowe - 16 zł

„Osteria di Bitondo” - opinie

Jak zmiany wprowadzone przez Magdę Gessler oceniają klienci? Poznajcie opinie gości o restauracji (pisownia oryginalna, opinie nie prezentują stanowiska redakcji):

  • Byłem przed rewolucją i po. Zmieniony wystrój zdecydowanie ocieplił wnętrze. Porcje są zadowalające a pizza jest naprawdę smaczna. Polecam - Froze_Man.
  • Uczciwość w karmieniu ludzi zawsze popłaca, a włoska kuchnia jest do wygrania tylko dobrym produktem! Tutaj warto zjeść, gościnność do polecenia! - iPat! Luchs.
  • Wahałem się między 3, a 4 gwiazdkami. Ostatecznie na ich korzyść przeważyła obsługa. Ale od początku. Niedziela, godziny obiadowe cała sala ludzi. Czas oczekiwania na pizzę - 50 min. W myśl "Na dobre jedzenie trzeba czasem trochę poczekać" siedziałem cierpliwie. Przecież cała sala ludzi o czymś świadczy. Zabrakło mi tylko informacji od kelnera w stylu: "przepraszam, mamy duży ruch, czas oczekiwania do godziny." Ale do sedna. Pizza smaczna, na cieniutkim cieście, taka jak lubię. Na pewno wyróżnia ją sos. Delikatny, doprawiony, mocno pomidorowy. Poza tym, pizza jak pizza. Produkt tej samej jakości i w tej samej cenie można w innych miejscach Torunia dostać w 20 minut.
  • Na deser... obsługa. Brawo Panowie! Kelnerzy uśmiechnięci, pomocni, zaangażowani, serdeczni. I chyba głównie dzięki Nim moja noga jeszcze tam postanie - Tomasz.
  • Pizza rewelacja jak dla mnie. Cienkie ciasto dużo dodatków typowo- włoska (nie dla Grażyny i Janusza )...przemiła obsługa poświęca swój cenny czas i chętnie odpowiada na pytania zadawane przez gości. Polecam odwiedzić - Basia.
  • Jedzenie ok, oliwa prawdziwa, miesce nastrojowe. Jedyny minus to dość chaotyczna obsługa, zapewne spowodowana zbyt małą liczbą kelnerów. Jak na tak duże zapotrzebowanie mogłoby być ich więcej - Ewelina.

Cały odcinek Kuchennych rewolucji z Torunia można oglądać w telewizji TVN w czwartek, 21 listopada 2019 r., o godz. 21.30, a także online na player.pl: "Prova Gourmet"/"Osteria di Bitondo" Kuchenne rewolucje.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 5

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

T
Teresa

Magda Gessler tak zna się na smaku pizzy jak na tańcu klasycznym,najlepsza pizza włoska jest w Warszawie w Tutti Colori.

J
Jola

i to jest natura Polakow zamiadt cos madrego dodac to obrazaja

E
Ewa

Stara obrzydliwa czerepa .......

M
Max

Stary sparściały raszpel ,takie pudło do domu bym nie wpuścił

G
Gość

Włoski kucharz wpuścił do kuchni, to rozczochrane czupiradło?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3