
Czy do żurku dodawać śmietanę?
Ważnym składnikiem jest śmietana. Magda Gessler radzi, aby... unikać dodawania śmietany do żurku wielkanocnego. Wyjaśnia, że dzięki temu zupa będzie lżejsza i bardziej kwaśna. Warto natomiast dodać dużą ilość majeranku i czosnku.

Żurek - jak przechowywać? Czy żurek można zamrozić?
Żurek powinno się przechowywać w lodówce. Aby zachował świeżość przez nawet trzy dni, należy najpierw go ostudzić. Zupę w temperaturze pokojowej najlepiej przelać do słoika i szczelnie zamknąć. Żurek można zamrozić.

Żurek - z czym podawać?
Nieodłącznymi składnikami tradycyjnego żurku są również biała kiełbasa - często wędzona - oraz jajko. Żur świetnie smakuje także w towarzystwie pieczywa – można podawać żurek w chlebie lub z grzankami.

Jakie przyprawy dodaje się do żurku?
Żurek najlepiej posolić pod koniec gotowania, dzięki temu zmniejsza się ryzyko, że zupa będzie za słona. Często zbyt szybkie dodanie soli powoduje też, że wywar robi się mętny.