
Ile dni wcześniej można ugotować żurek?
Żurek na zakwasie warto przygotować 2-3 dni przed Wielkanocą - wtedy nabierze intensywniejszego smaku i aromatu. Oczywiście wszelkie dodatki do żuru, takie jak jajka czy biała kiełbasa, dodaje się do zupy dopiero tuż przed podaniem na stół.

Kto nie powinien jeść żurku?
Żurek na zakwasie jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy, pełen witamin i związków mineralnych, reguluje pH, poprawia odporność, wspomaga trawienie i poprawia mikrobiom jelitowy, rozgrzewa i jest zalecany w okresach osłabienia, podczas antybiotykoterapii, przy przeziębieniu i na kaca.
Jednak żurek powinny jeść z umiarem osoby z refluksem, nadkwasotą i wrzodami a także miażdżycą wysokim poziomem cholesterolu oraz nadciśnieniem tętniczym. Przeciwwskazania do jedzenia żurku:
- choroba wrzodowa (wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy),
- refluks żołądkowo-przełykowy (zupa wzmaga objawy, w tym obijanie, zgagę i pieczenie w przełyku),
- nadkwasota, czyli patologiczna nadprodukcja kwasów trawiennych.

Czym się różni barszcz biały od żurku?
W zależności od regionu Polski, a także tradycji rodzinnych na Wielkanoc podaje się żurek lub biały barszcz. Czym się różnią?
Żurek to zupa przygotowywana na wywarze mięsnym i na kwaśnym zakwasie z mąki żytniej. Jest ciężki, syty, ma dużo wędzonki i podawany jest m.in. z jajkiem na twardo.
Biały barszcz to zupa przygotowywana na białej kiełbasie i na zakwasie z mąki pszennej. Jest lżejszy, łagodniejszy w smaku, ma także jaśniejszy kolor.