Spis treści
Te błędy popełniamy, robiąc żurek. Przez to żurek na zakwasie traci tradycyjny smak
Żurek to klasyka wśród polskich zup. Często gości na polskich stołach, zwłaszcza w Wielkanoc. Żurek na zakwasie ma wyjątkowy smak i aromat, jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy, pełen witamin i związków mineralnych. Żurek na zakwasie:
- reguluje pH,
- poprawia odporność,
- wspomaga trawienie i poprawia mikrobiom jelitowy,
- rozgrzewa,
- zalecany jest w okresach osłabienia, podczas antybiotykoterapii, przy przeziębieniu i na kaca.
Czytaj więcej na https://zdrowie.interia.pl/diety/news-czas-nastawic-zakwas-sprawdzamy-czy-zurek-zakwasza-organizm-,nId,6664881#utm\_source=paste&utm\_medium=paste&utm\_campaign=chrome
To Cię może teraz zainteresować
Żurek na zakwasie to tradycyjna zupa nie tylko w Polsce, ale również w Czechach i na Słowacji. Kilka wieków temu wszelkie zupy na zakwasie nazywano właśnie żurem - nazwa ta oznaczała potrawę kwaśną, kiszoną lub zakwaszoną.
Odpowiednio kwaśny, świetnie doprawiony, odrobinę tłusty choć jednocześnie lekki, podawany z jajeczkiem, białą kiełbasą i chrzanem - taki powinien być żurek idealny.
Aby żurek był doskonały w smaku, warto wystrzegać się kilku błędów. Magda Gessler zdradziła kilka swoich trików i kulinarnych sekretów dotyczących gotowania żurku. Wiele osób może się zdziwić - Magda Gessler nigdy nie dodaje kilku popularnych składników!
Błyskawiczny zakwas na żurek - oto prosty domowy przepis
Do przygotowania zakwasu na żurek nie potrzeba drogich ani wyszukanych składników. Kiedy i jak przygotować zakwas na żurek, aby był gotowy na Wielkanoc? Zobacz w naszej galerii, jak krok po kroku zrobić zakwas na żurek:
Błyskawiczny zakwas na żurek - oto prosty domowy przepis na ...
Takie błędy najczęściej popełniamy przy gotowaniu żurku - lista
Żurek jest lubiany i często przyrządzany przez Polaków szczególnie na Wielkanoc. Jednak okazuje się, że wiele osób popełnia błędy, gotując żurek, przez które zupa traci swój tradycyjny smak. Przez te błędy żurek może się po prostu nie udać.
Magda Gessler zdradziła kilka swoich trików i kulinarnych sekretów dotyczących gotowania żurku. Ostrzega też przed pewnymi błędami, które mogą zepsuć smak tradycyjnego dania. Wiele osób może się zdziwić - Magda Gessler nigdy nie dodaje kilku popularnych składników!
Sprawdź teraz szczegóły w naszej galerii: