1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnhych potraw....
fot. Archiwum/Polska Press

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnhych potraw. W naszej galerii pokazujemy, jak łatwo je przygotować.

2 z 9
Groch z kapustą...
fot. D. Łukasik

Groch z kapustą

Składniki:
• groch łuskany lub niełuskany w całości
• kapusta biała, kiszona
• przyprawy: ziele angielskie (kubaba), pieprz, sól, liść laurowy (bobkowy), majeranek
• cebula
• masło
• woda surowa, zimna

Wykonanie:
Groch wypłukać, zalać zimną, surową wodą i zostawić na noc, aby się moczył. Kapustę kiszoną, jeżeli jest zbyt kwaśna – opłukać, zalać surową, zimną wodą, dodać kubabę i listek bobkowy. Ugotować. Groch ( po całonocnym moczeniu) ugotować w tej samej wodzie, w której się moczył. Gotować tak długo, aż będzie miękki. Ugotowaną kapustę odcedzić, jeżeli nitki kapusty zbyt długie - pokroić. Połączyć z ugotowanym grochem. Pokroić surową cebulę w drobna kostkę przesmażyć na maśle i dodać do kapusty z grochem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem czarnym i majerankiem.

Dorota Rosińska, Gminne Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrem, Dobre - Byczyna Kolonia (powiat radziejowski)

3 z 9
Grzybowniczki...
fot. Pixabay

Grzybowniczki

Składniki:
Do przygotowania grzybowniczek używa się ciasta drożdżowego oraz farszu grzybowego. Ciasto przygotowuje się z mąki, jajek, drożdży, tłuszczu, kwaśnej śmietany, mleka, wody, soli i cukru. Najważniejszy jednak jest farsz grzybowy, przygotowany ze świeżych, a następnie odgotowanych grzybów leśnych, a także grzybów suszonych, które należy namoczyć w mleku, w później odgotować. Do farszu dodaje się także podsmażoną cebulkę, przyprawy (sól, pieprz, majeranek), a dla uzyskania gęstości jajko i tartą bułkę.

Wykonanie:
Około 1 kg świeżych grzybów leśnych obgotować w słonej wodzie (3-5 min.) i odcedzić na sicie. Garść suszonych grzybów leśnych zamoczyć w mleku i pozostawić na kilka godzin, następnie je odgotować (ok. 10 min.) i odcedzić na sicie. Grzyby połączyć z przesmażoną cebulką, przemielić, dodać całe jajko i tartą bułkę. Zagnieść ciasto drożdżowe z następujących składników: 4 szklanki przesianej mąki, płaska łyżeczka soli, płaska łyżeczka cukru, 1 całe jajko, 1 żółtko, 5 dag drożdży, 10 dag margaryny, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 3/4 szkl. ciepłego mleka z wodą.

Ciasto podzielić 4 części, uformować każdą część w wałeczek o średnicy ok. 5 cm, kroić na kawałki o szerokości ok. 3 cm. Każdą porcję ciasta napełnić łyżeczką farszu, uformować jak pączek (brzeg posmarować białkiem) Wierzch grzybowniczek posmarować białkiem, można posypać kminkiem, makiem, lub potartym serem, ułożyć na blaszce posypanej mąką i piec w piekarniku 20 - 25 min.

Gospodyni z Łosin, gmina Tuchola (powiat tucholski)

4 z 9
Karp Nakielski...
fot. Dawid Łukasik

Karp Nakielski

Rybę np. skrop sokiem z cytryny, dodaj sól, pieprz, ostaw na godzinę do lodówki. Mąkę wymieszaj z bułką tarta, obtaczaj w niej kawałki karpia. Rybę smaż na rozgrzanym oleju około 5 – 6 minut z każdej strony. Po usmażeniu układaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Więcej o Karpiu Nakielskim? Prekursorem stawów w okolicach wsi Ślesin koło Nakła nad Notecią w województwie kujawsko-pomorskim było przed wiekami Jezioro Ślesińskie zasilane wodą z małych strumyków spływających ze zboczy pradoliny Toruńsko-Eberswaldzkiej.

Jezioro dało początek sięgającej wielu stuleci tradycji rybackiej, której kontynuatorem od blisko stu lat jest gospodarstwo rybackie z siedzibą w Ślesinie. W jego skład wchodzą trzy obiekty stawowe zlokalizowane na terenie powiatu nakielskiego, we wsiach Ślesin, Występ oraz Samostrzel.

Nasze stawy położone są na obszarze objętym ochroną przyrody w ramach europejskiej sieci Natura 2000. Bliskość Noteci i Kanału Bydgoskiego zapewnia odpowiednie zaopatrzenie stawów w świeżą i czystą wodę, tworząc idealne warunki do hodowli karpia. W produkcji ryb pozostajemy wierni metodom chowu znanym w gospodarce karpiowej od drugiej połowy XIX wieku. Powtarzany w gospodarstwie od dziesiątek lat cykl hodowli „od wylęgu do ryby
handlowej” w oparciu o własny materiał zarybieniowy sprawił, że możemy mówić o wykształceniu unikalnej odmiany karpia charakterystycznej dla stawów zlokalizowanych w Dolinie Środkowej Noteci i Kanału Bydgoskiego.

Karpia Nakielskiego cechuje silnie wygrzbiecony i dobrze umięśniony tułów, specyficzne ubarwienie przechodzące w łagodny
sposób od ciemnego grzbietu do jasnego, złocistego podbrzusza, a także delikatny, lekko słodki smak mięsa.

O wysoką jakość karpi dbamy z należytą starannością, zachowując zrównoważony cykl hodowli. W naszym gospodarstwie o karpie troszczymy się od ich narodzin. Każdej wiosny, w specjalnie przygotowanych stawach umożliwiamy tarlakom odbycie tarła. Wylęgające się w tym okresie larwy są następnie obsadzane w płytkich stawach przesadkowych zapewniających optymalne warunki do rozwoju narybku. Małe karpie po odpowiednim rzyroście wagi są przez nas umieszczane w większych i głębszych stawach, tak aby mogły swobodnie dojrzewać, aż do osiągnięcia rozmiarów „handlowych”. Cykl wzrostu karpia trwa w naszym gospodarstwie trzy lata, a to oznacza że hodowla odbywa się bez udziału sztucznych stymulatorów wzrostu oraz innych substancji chemicznych.

Karpie odżywiają się naturalnym pokarmem, jaki zapewnia żyzne, torfowe dno naszych stawów. Ponadto ryby dokarmiamy zbożami, które pochodzą z okolicznych upraw. Dzięki temu mięso Karpia Nakielskiego jest delikatne, kruche, pełne aromatu oraz bogate w składniki odżywcze niezbędne w codziennej diecie.

zgłoszony na Listę Produktów Tradycyjnych przez CGFP RYBY SP. z o.o., ze Ślesina (powiat nakielski)

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Świetny koncert na finał Grudziądzkiej Wiosny Teatralnej 2025. Który spektakl wygrał?

Świetny koncert na finał Grudziądzkiej Wiosny Teatralnej 2025. Który spektakl wygrał?

Takie kary dostaniemy jeśli nie złożymy zeznania podatkowego w terminie

Takie kary dostaniemy jeśli nie złożymy zeznania podatkowego w terminie

Tak było na "Wielkim Sprzątaniu Noteci" z harcerzami z ZHR w Inowrocławiu. Zdjęcia

Tak było na "Wielkim Sprzątaniu Noteci" z harcerzami z ZHR w Inowrocławiu. Zdjęcia

Zobacz również

Debata „Siła kobiet w biznesie” podczas EKG w Katowicach

Debata „Siła kobiet w biznesie” podczas EKG w Katowicach

Tak było na "Wielkim Sprzątaniu Noteci" z harcerzami z ZHR w Inowrocławiu. Zdjęcia

Tak było na "Wielkim Sprzątaniu Noteci" z harcerzami z ZHR w Inowrocławiu. Zdjęcia