Największy spadek sierpniowych cen odnotowany został w przypadku warzyw (o 8,1 proc.). Owoce - w skali miesiąca - potaniały o 4 proc.
Sprawdź także:**Ceny żywności. Niezbyt tanio, ale stabilnie [RAPORT]**
Według danych GUS, spadły też ceny ryżu (o 0,7 proc.) oraz ryb i owoców morza (o 0,1 proc.).
Najwyższa podwyżka? Ceny masła, które poszły w górę o 8,7 proc. Tłuszcze roślinne podrożały zaś o 1,2 proc.
Artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” były droższe o średnio 0,7 proc. W tym:
- jogurty, śmietany, napoje i desery mleczne – o 1,1 proc.
- jaja – o 0,9 proc.
- sery i twarogi – o 0,5 proc.
- mleko – o 0,4 proc.
W sierpniu Kowalski płacił więcej za makarony i produkty makaronowe (o 0,6 proc.), a także pieczywo oraz mąkę (po 0,3 proc.).
Przeciętnie o 0,2 proc. podskoczyły ceny mięsa (wędlin – o 0,7 proc., wołowiny i cielęciny – o 0,3 proc.). Spadły natomiast ceny odrobiu (o 0,6 proc.) i mięsa wieprzowego – o 0,2 proc.).
Strefa AGRO Kujawsko-Pomorskie także na Facebooku. Dołącz do nas!
GUS informuje, że napoje bezalkoholowe podrożały przeciętnie o 0,2 proc. W sierpniu konsumenci płacili więcej za kakao i czekoladę w proszku (o 0,5 proc.), herbatę (o 0,3 proc.) i kawę (o 0,2 proc.).
O 0,4 proc. spadły ceny soków w owocowych i warzywnych. Wód mineralnych lub źródlanych, o 0,1 proc.
Za napoje alkoholowe należało zapłacić o 0,3 proc. mniej, a za wyroby tytoniowe o 0,4 proc. więcej niż w poprzednim miesiącu - opisuje Główny Urząd Statystyczny.
Dietetyk: Nie potrafimy czytać etykiet na produktach