Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mazurek kujawskiej teściowej

MARIETTA CHOJNACKA [email protected]
Po święcone w Wielką Sobotę wszystko jest dozwolone i możemy już próbować jaj, mięs, wędlin i ciast.
Po święcone w Wielką Sobotę wszystko jest dozwolone i możemy już próbować jaj, mięs, wędlin i ciast.
Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie. Nic dziwnego, że po wielkim poście kojarzy nam się przede wszystkim z suto zastawionym stołem.

Po święcone w Wielką Sobotę wszystko jest dozwolone i możemy już próbować jaj, mięs, wędlin i ciast.
Tradycyjna Wielkanoc to dla Polaków przede wszystkim najważniejsze śniadanie w roku. Do śniadania wrócimy na kilka dni przed świętami.
Dziś proponuję mazurek kujawskiej teściowej Anny Chojnackiej z Radziejowa. Jest trudniejszy, ale skoro reszta wielkanocnych dań jest prosta - każdy wszak potrafi ugotować jajka i białą kiełbasę, zrobić sałatkę jarzynową i upiec babę, czy nie warto się pokusić o coś od serca dla swoich bliskich?

I naprawdę nie warto zachodzić do cukierni w poszukiwaniu wielkanocnych ciast. Nasz mazurek jest ładniejszy, lepszy i na pewno nie będzie jedynie obowiązkową dekoracją świątecznego stołu. A z mazurkami z cukierni tak najczęściej bywa. Około poświątecznej środy lądują w koszach na śmieci. Ten jest nie tylko smaczny, ale też - co ważne ... choć przepis ma wiele, wiele lat niezwykle modny. I smakuje jeszcze całkiem długo po świątecznym obżarstwie.
Zatem składniki mazurka kujawskiej teściowej

Spód:

1/2 (125 g) kostki tłuszczu, może być "Kasia"
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
szczypta proszku do pieczenia
i mąki tyle, ile się wgniecie, aby ciasto było dość twarde, ale możliwe do rozwałkowania. Przekładamy na dużą blachę do ciasta i podpiekamy w piekarniku.

Masa:

4 jaja ugotowane na twardo (białko zjadamy albo zostawiamy do sałatki jarzynowej)
4 jaja surowe
1/2 kostki tłuszczu
1 szklanki cukru
3 łyżki dobrego holenderskiego kakao
olejek rumowy lub inny ulubiony
garść bakalii namoczyć i większe pokroić (do wyboru migdały, orzechy i rodzynki, dla eksperymentatorów może być suszona żurawina)

Sposób wykonania:

Ugotowane żółtka rozetrzeć, następnie wbić surowe żółtka, dodać cukier, miękki tłuszcz i kakao i dobrze utrzeć pałą w makutrze lub innej misce. Ubić pianę i delikatnie dodawać do gęstszej masy na koniec dołożyć garść pokrojonych drobno bakalii
Wylać na podpieczony spód i piec tak długo, aby wierzch był suchy. Na koniec polukrować albo jeszcze zintensyfikować czekoladową nutę mazurka i wylać stopioną i przestudzoną tabliczkę dobrej gorzkiej lub mlecznej czekolady. No i przystroić w bazie lub inne wielkanocne ornamenty migdałami lub innymi bakaliami.

A zatem do roboty! Mazurek kujawskiej teściowej wart jest każdej sekundy spędzonej w kuchni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska