
Te błędy podczas grillowania popełniamy najczęściej
Polacy grillują chętnie i często - nie bez powodu grillowanie nazywane bywa naszym "narodowym sportem" - jednak właściwe przyrządzanie potraw z grilla wcale nie jest takie proste. Jakie błędy popełniamy najczęściej? Zobacz teraz, jakich błędów wystrzegać się podczas grillowania >>>>>

Kiedy kłaść mięso na grillu, by było soczyste?
Zbyt szybkie układanie jedzenia na ruszcie zaraz po rozpaleniu ognia to błąd. Eksperci radzą, by dokładnie rozgrzać grill. Dobrze jest pozostawić grill pod przykryciem 5 minut, zanim przysmaki trafią na ruszt. Jeśli grill nie jest wystarczająco gorący, jedzenie może przywierać.
Wiele osób od razu kładzie produkty bezpośrednio na grilla. Dania tracą przez to na smaku i na jakości. Mięso należy wyjąć z lodówki około 30 minut przed przyrządzaniem, aby zbliżyło się do temperatury pokojowej.

Czy obsmażyć mięso przed grillowaniem?
Obsmażanie kurczaka czy steka, aby zamknąć soki - to błąd. Obsmażenie spowoduje szybsze zwęglenie powierzchni grubych kawałków wołowiny i wieprzowiny, zanim ciepło dotrze do środka mięsa. Tłusta skóra piersi kurczaka zwęgla się i czernieje, a wnętrze wciąż pozostanie surowe. Jak tego uniknąć? Najpierw należy grillować mięso powoli na małym ogniu, a następnie krótko dosmażyć na dużym ogniu, gdy wnętrze jest już gotowe. To najlepszy sposób na uzyskanie chrupiącej, ciemnobrązowej skórki bez wysuszania mięsa.

Kiedy mięso z grilla jest gotowe?
Zgadywanie, czy grillowana potrawa jest już gotowa - to błąd. Nie można stwierdzić, czy mięso jest w pełni przyrządzone i bezpieczne do spożycia, krojąc je lub tylko dotykając - uważają szefowie kuchni. Jest to szczególnie ważne w przypadku drobiu, którego nie należy jeść na surowo. Najlepiej korzystać z termometru, aby zapobiec niedogotowaniu lub przegotowaniu produktów. Jeśli mięso nie osiągnęło jeszcze 165 stopni, lepiej jeszcze potrzymać je na ruszcie - podpowiadają eksperci.