1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Polacy grillują chętnie i często - nie bez powodu...
fot. unsplash.com

Te błędy podczas grillowania popełniamy najczęściej

Polacy grillują chętnie i często - nie bez powodu grillowanie nazywane bywa naszym "narodowym sportem" - jednak właściwe przyrządzanie potraw z grilla wcale nie jest takie proste. Jakie błędy popełniamy najczęściej? Zobacz teraz, jakich błędów wystrzegać się podczas grillowania >>>>>

2 z 14
Zbyt szybkie układanie jedzenia na ruszcie zaraz po...
fot. unsplash.com

Kiedy kłaść mięso na grillu, by było soczyste?

Zbyt szybkie układanie jedzenia na ruszcie zaraz po rozpaleniu ognia to błąd. Eksperci radzą, by dokładnie rozgrzać grill. Dobrze jest pozostawić grill pod przykryciem 5 minut, zanim przysmaki trafią na ruszt. Jeśli grill nie jest wystarczająco gorący, jedzenie może przywierać.
Wiele osób od razu kładzie produkty bezpośrednio na grilla. Dania tracą przez to na smaku i na jakości. Mięso należy wyjąć z lodówki około 30 minut przed przyrządzaniem, aby zbliżyło się do temperatury pokojowej.

3 z 14
Obsmażanie kurczaka czy steka, aby zamknąć soki - to błąd....
fot. unsplash.com

Czy obsmażyć mięso przed grillowaniem?

Obsmażanie kurczaka czy steka, aby zamknąć soki - to błąd. Obsmażenie spowoduje szybsze zwęglenie powierzchni grubych kawałków wołowiny i wieprzowiny, zanim ciepło dotrze do środka mięsa. Tłusta skóra piersi kurczaka zwęgla się i czernieje, a wnętrze wciąż pozostanie surowe. Jak tego uniknąć? Najpierw należy grillować mięso powoli na małym ogniu, a następnie krótko dosmażyć na dużym ogniu, gdy wnętrze jest już gotowe. To najlepszy sposób na uzyskanie chrupiącej, ciemnobrązowej skórki bez wysuszania mięsa.

4 z 14
Zgadywanie, czy grillowana potrawa jest już gotowa - to...
fot. unsplash.com

Kiedy mięso z grilla jest gotowe?

Zgadywanie, czy grillowana potrawa jest już gotowa - to błąd. Nie można stwierdzić, czy mięso jest w pełni przyrządzone i bezpieczne do spożycia, krojąc je lub tylko dotykając - uważają szefowie kuchni. Jest to szczególnie ważne w przypadku drobiu, którego nie należy jeść na surowo. Najlepiej korzystać z termometru, aby zapobiec niedogotowaniu lub przegotowaniu produktów. Jeśli mięso nie osiągnęło jeszcze 165 stopni, lepiej jeszcze potrzymać je na ruszcie - podpowiadają eksperci.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Talerzyk weselny. Takie są teraz koszty wesela. Ile goście dają do kopert w 2025?

Talerzyk weselny. Takie są teraz koszty wesela. Ile goście dają do kopert w 2025?

Przytulne wnętrza domu Małgorzaty Sochy. Tak z mężem i dziećmi mieszka znana aktorka

Przytulne wnętrza domu Małgorzaty Sochy. Tak z mężem i dziećmi mieszka znana aktorka

Makabryczne odkrycie przy cmentarzu w Goszczewie. Na parkingu leżały ludzkie szczątki

Makabryczne odkrycie przy cmentarzu w Goszczewie. Na parkingu leżały ludzkie szczątki

Zobacz również

Bzy w wazonie są dłużej świeże, gdy dodaję to do wody - oto skuteczny trik na kwiaty

Bzy w wazonie są dłużej świeże, gdy dodaję to do wody - oto skuteczny trik na kwiaty

Wypadek w miejscowości Grzywna pod Chełmżą. Samochód marki BMW uderzył w skuter

Wypadek w miejscowości Grzywna pod Chełmżą. Samochód marki BMW uderzył w skuter