Tak najlepiej przyrządzać mięso z grilla
Na grillu można przyrządzić wiele przepysznych potraw, chociaż najpopularniejsze to niezmiennie karkówka i kiełbasa. Polacy grillują chętnie i często - nie bez powodu grillowanie nazywane bywa naszym "narodowym sportem" - jednak właściwe przyrządzanie potraw z grilla wcale nie jest takie proste.
Co najczęściej grillujemy? Aż 85 proc. Polaków najczęściej przyrządza na grillu mięso, głównie kiełbasę i karkówkę. 75 proc. grilluje pieczywo, a 39 proc. - warzywa, czasem nawet i owoce. Chociaż istnieje wiele przepisów na dania z grilla, zawsze jest kilka sprawdzonych potraw, które wszyscy uwielbiają - to między innymi hamburgery, karkówka i kiełbaski.
To Cię teraz może zainteresować
Przyrządzając potrawy z grilla należy wystrzegać się pewnych błędów, przez które dania wiele tracą - mięso staje się mniej soczyste, suche a jedzenie ogólnie mniej smaczne.
To Cię teraz może zainteresować
- Tak należy przechowywać banany, żeby nie czerniały i zachowały świeżość
- Błędy podczas smażenia kotletów mielonych. Przez to kotlety się rozpadają i są twarde
- Te oznaki świadczą, że jesz za dużo soli. To się dzieje z organizmem - ważne oznaki
- Te osoby nie powinny jeść rosołu. W takich sytuacjach rosół może zaszkodzić
- To oznacza burczenie, bulgotanie i przelewanie w brzuchu. Może być sygnałem choroby
Niezależnie od tego, czy chodzi o przygotowywanie potraw z grilla, wybór narzędzi, bezpieczeństw podczas grillowania czy czyszczenie grilla - te częste błędy mogą sprawić, że jedzenie nie będzie smaczne a spotkanie przy grillu przestanie być przyjemnością.
Mięso z grilla - takie błędy popełniamy najczęściej podczas grillowania
Prawidłowe grillowanie wcale nie jest takie proste. Należy wystrzegać się pewnych błędów, które popełnia wiele osób. Przez to dania z grilla wiele tracą. Mięso na grilla można zepsuć już poprzez nieprawidłowe przechowywanie, rozmrażanie czy przygotowywanie. Jak grillować, by mięso było soczyste a jedzenie smaczne? Jakich produktów lepiej w ogóle nie kłaść na grillu? Warto znać najważniejsze zasady grillowania.
Zebraliśmy błędy, które popełniamy najczęściej podczas grillowania. Sprawdź, czy też tak robisz! Zobacz teraz w naszej galerii, jakie błędy popełniamy najczęściej, przyrządzając dania z grilla:
Takich produktów lepiej nie grillować
Niektóre dania przyrządzane na grillu stają się niesmaczne a nawet niebezpieczne. Jest kilka produktów, które nie powinny trafić na ruszt - ze względów bezpieczeństwa, albo ze względu na utratę smaku:
- boczek z grilla - pryskający z mięsa tłuszcz jest łatwopalny; zamiast na grillu, lepiej przyrządzić boczek w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni;
- grillowane burgery - lepiej je przyrządzać na patelniach; zdaniem szefów kuchni podczas grillowania wiele tłustych i mięsnych soków kapie;
- krewetki - grillowanie krewetek w pancerzach jest świetne, ale lepiej nie kłaść na grillu obranych krewetek. Ich mięso jest zbyt podatne na wysychanie, niezależnie od tego, czy były wcześniej marynowane, czy nie;
- kotlety wieprzowe - na grillu łatwo wysychają;
- steki - Filet mignon, czyli steka z polędwicy wołowej, najlepiej przyrządzić z masłem czosnkowym na patelni, na grillu lepiej przyrządzać łatę wołową;
- ryby z grilla - nie wszystkie ryby nadają się na grilla, często przyklejają się do rusztu;
- sałata z grilla - grillowana sałata rzymska jest przepyszna, ale lepiej uważać z umieszczaniem na grillu innych rodzajów sałaty, które więdną, radicchio (cykoria sałatowa) staje się na grillu bardziej gorzka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Rafał Mroczek wziął ślub z ukochaną! Cichopek i Kurzajewski pokazali zdjęcia z wesela
- Sprawdziliśmy, jak będzie wyglądać dziecko Krzan i jej ukochanego. Sama słodycz!
- Amerykanie wycenili Alicję Bachledę-Curuś. Takiej fortuny nikt się nie spodziewał
- Zapendowska nie była idealną matką. Takie błędy popełniła przy wychowywaniu córki