
Kiedy przyprawić jedzenie na grilla?
Produkty należy przyprawić przed grillowaniem.

Mięso z grilla - czy odkroić tłuszcz z mięsa?
Pozostawienie zbyt dużej ilości tłuszczu na mięsie - to błąd. To mit, że topniejący tłuszcz nawilża mięso. Nadmiar tłuszczu z drobiu i innych mięs należy odciąć, zanim trafią na grilla. Tak naprawdę tłuszcz nie przenika do wnętrza mięsa, ale za to kapie na ogień i rozpryskuje sadzę, która osadza się na mięsie i może sprawić, że jedzenie będzie cierpkie i przypalone.

Jak grillować kotlety?
Grillowanie dużych kotletów w całości - to błąd. Warto mięso pokroić albo ponacinać choć trochę. Kotlety wieprzowe – zwłaszcza te cienkie - mają tendencję do zwijania się pod wpływem temperatury. Aby temu zapobiec, przed grillowaniem warto zrobić kilka nacięć w odległości około 5 cm w tłuszczu i tkance łącznej na każdym kotlecie.

Jak grillować ryby?
Umieszczanie ryby bezpośrednio na rusztach - to błąd. Delikatny miąższ ryby przykleja się do gorącego grilla, utrudniając przewracanie. Deski cedrowe świetnie sprawdzają się i zapobiegają przywieraniu ryb, ale mogą być drogie. Zamiast tego rybę można położyć na warstwie pokrojonych pomarańczy lub cytryn - będzie się smacznie gotować bez przywierania do rusztu i dodatkowo zyska przyjemny smak z owoców.