
Jak grillować warzywa?
Warzywa, takie jak ziemniaki, buraki, marchew i koper włoski, warto wstępnie ugotować. Dobrze działa również blanszowanie. Zbyt cienkie krojenie warzyw - to błąd. Warzywa do grillowania należy przygotować tak, by ich powierzchnia była jak największa oraz by się nie rozpadały i nie ześlizgiwały z rusztów. Na przykład bakłażana czy cukinię najlepiej pokroić w okrągłe albo długie plasterki.

Brudny grill - to jeden z najczęściej popełnianych błędów
Brudne ruszty mogą nie tylko popsuć smak potraw z grilla, ale również zwiększają ryzyko przywierania. Ruszt należy czyścić od góry i od dołu za każdym razem przed zapaleniem. Najlepiej używać szczotki do grilla lub trzymać kulkę folii w szczypcach aby dobrze wyszorować ruszty. Następnie dobrze przetrzeć ruszty olejem roślinnym, zanim trafi na nie jedzenie.
Częstym błędem jest też nieprawidłowe przechowywanie grilla po zakończeniu przyrządzania jedzenia, wyczyszczeniu i schłodzeniu. Grille na węgiel drzewny można trzymać w garażu czy na tarasie. Zbiorniki z propanem nigdy nie powinny być przechowywane w zamkniętej przestrzeni, ponieważ mogą przeciekać. Idealnie powinny być przechowywane w zadaszonej, ale otwartej przestrzeni uniesionej nad ziemią. Jeśli masz osłoniętą werandę, byłoby to idealne miejsce. Jeśli nie - można je zostawić na zewnątrz. Nie przykrywaj grilla plandeką i nie zostawiaj go w trawie, ponieważ może to prowadzić do nagromadzenia się rdzy. Lepiej umieścić je na wzniesieniu z kilku cegieł lub kawałków drewna pod zadaszeniem jeśli to możliwe.

Takich produktów lepiej nie grillować
Niektóre dania przyrządzane na grillu stają się niesmaczne a nawet niebezpieczne. Jest kilka produktów, które nie powinny trafić na ruszt - ze względów bezpieczeństwa, albo ze względu na utratę smaku:
- boczek - pryskający z mięsa tłuszcz jest łatwopalny; zamiast na grillu, lepiej przyrządzić boczek w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni;
- burgery - lepiej je przyrządzać na patelniach, bowiem zdaniem szefów kuchni podczas grillowania wiele tłustych i mięsnych soków kapie;
- krewetki - grillowanie krewetek w pancerzach jest świetne, ale lepiej nie kłaść na grillu obranych krewetek. Ich mięso jest zbyt podatne na wysychanie, niezależnie od tego, czy były wcześniej marynowane, czy nie;
- kotlety wieprzowe - na grillu łatwo wysychają;
- steki - Filet mignon, czyli steka z polędwicy wołowej, najlepiej przyrządzić z masłem czosnkowym na patelni, na grillu lepiej przyrządzać łatę wołową;
- ryby - nie wszystkie ryby nadają się na grilla, często przyklejają się do rusztu;
- sałata - grillowana sałata rzymska jest przepyszna, ale lepiej uważać z umieszczaniem na grillu innych rodzajów sałaty, które więdną, radicchio (cykoria sałatowa) staje się na grillu bardziej gorzka.

Grilla nie należy spuszczać z oczu. Podczas grillowania lepiej nie rozpraszać się chodzeniem po napoje czy przeglądaniem internetu. Smażąc steki, można zostawić pokrywę otwartą, aby mięso się nie parzyło i nie rozgotowało. Grillując, nie należy dopuścić do gwałtownych wahań temperatury. Zawsze należy starać się utrzymać stałe ciepło, jeśli to możliwe.