- Wzrastające zainteresowanie owocami minikiwi bardzo nas cieszy - mówi dr hab. Piotr Latocha, profesor nadzwyczajny SGGW, promotor gatunku i współpracy w całym łańcuchu dostaw. W ramach projektu Czas na polskie superowoce Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw przekonuje do sięgnięcia po minikiwi.
To owoc nie tak popularny jak maliny czy borówki, jednak na polskim rynku obecny od ok. 20 lat. Minikiwi ma coraz więcej odmian i coraz większą grupę doświadczonych plantatorów. "To kolejny, obok aronii, porzeczki, jagody kamczackiej, borówki, malin i truskawek, gatunek, którego jesteśmy jednym z największych producentów na świecie".
Minikiwi zyskuje w Polsce popularność
- Widać wyraźny wzrost w porównaniu do wyników uzyskanych w sezonie 2020 i 2021 - mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar Polska. - Z naszych badań wynika, że minikiwi jadło już co najmniej 3,9 mln osób (Kantar, październik 2021). Aktualne badania pokazują 4,5 mln konsumentów zainteresowanych konsumpcją w nadchodzącym sezonie. Najwięcej jest ich w dużych miastach, między 100-500 tys., oraz wśród osób w dobrej sytuacji materialnej.

- To efekt intensywnych działań promocyjnych wielu osób zaangażowanych w rynkowy sukces tych nowych owoców - wyjaśnia dr hab. Piotr Latocha, profesor nadzwyczajny SGGW.
- Zarówno producentów jak i osób działających w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!". Obserwujemy tu wyraźny trend wzrostowy. 5 lat temu owoce minikiwi były prawie w ogóle nieznane, aktualne wyniki to ogromny sukces. Liczymy, że w niedługim czasie owoce polskiego minikiwi na dobre zagoszczą na stołach Polaków - dodaje naukowiec.
Plantatorzy minikiwi w Polsce liczą na rosnące zainteresowanie
Kamil Osoś, plantator minikiwi z Białośliwia w województwie wielkopolskim, w powiecie pilskim: - Cieszy fakt, że tak wiele osób chce poznać produkowane przez nas owoce. To powód do zadowolenia i chyba mocne potwierdzenie słuszności decyzji o rozpoczęciu uprawy. Tego typu deklaracje dobrze wróżą przyszłej konsumpcji. Liczę, że dzięki poznawaniu walorów zdrowotnych i smakowych liczba osób regularnie jedzących minikiwi będzie rosnąć z każdym sezonem.

Paweł Osoba, plantator z województwa lubelskiego, gmina Baranów, członek Stowarzyszenia Plantatorów Minikiwi: - Rosnące zapotrzebowanie to wiadomość, która doda nam sił w zmaganiach z nadchodzącymi przymrozkami. Chcemy w Polsce wyprodukować wystarczającą ilość owoców, tak aby zaspokoić apetyt rzeszy 4,5 miliona konsumentów. Jest to bez wątpienia ogromny sukces kampanii promocyjnej superowoców minikiwi.
Jakub Uljasz, plantator minikiwi z Olszam w województwie mazowieckim, w powiecie białobrzeskim, w gminie Promna. - W zeszłym roku sprzedaż nie była łatwa, ale była udana. Ludzie próbują i wracają. W sumie mnie to nie dziwi, kto jak kto, my plantatorzy wiemy, że minikiwi wystarczy spróbować, by od razu stać się jego fanem. Z utęsknieniem czekam na tegoroczny sezon.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
