MISTRZOWIE SMAKU Prezentujemy liderów plebiscytu w poszczególnych kategoriach [GALERIA]
Kinga Bizon, Coś Słodkiego, Bydgoszcz
Kategoria: Mistrz Słodkości Roku
Pierwsze słodkości piekła dla rodziny i przyjaciół. Z czasem pojawił się pomysł, aby zamienić to w pracę. - Obecne zajęcie wybrałam w trakcie studiów doktoranckich na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym z zupełnie innej dziedziny. Studiowałam Inżynierię Środowiska, ale interesowałam się zdrową dietą, gotowaniem, a przede wszystkim pieczeniem ciast – mówi pani Kinga. Jej początki wiążą się z bydgoskim Frymarkiem, gdzie sprzedaje tworzone przez siebie słodycze już od kilku lat. - Dzięki obecności w tym miejscu, grono moich klientów poszerzało się na tyle, że zdecydowałam o przerwaniu nauki i pracy na uczelni. Otworzyłam za to wymarzoną pracownię „Coś Słodkiego”, gdzie tworzę wegańskie słodycze i piekę chleby – dodaje. Bo najważniejsze to działać z pasją i otwartym sercem. - Trzeba mieć na uwadze, że praca w gastronomii jest ciężką pracą fizyczną i bywają naprawdę trudne momenty. Dobrze jest znaleźć swoją specjalizację, coś w czym czujemy się pewnie i swobodnie. Myślę, że tylko zajęcie zgodne z naszymi zainteresowaniami może dać pełną satysfakcję – przyznaje. Na co dzień Kinga Bizon uwielbia kuchnię roślinną. A jej ulubiony posiłek w ciągu dnia, to kawa i… coś słodkiego.