![MISTRZOWIE SMAKU Prezentujemy liderów plebiscytu w poszczególnych kategoriach [GALERIA]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e1/8e/62a98aeee8c57_o_large.jpg)

Tomasz Jopek, Bar Horacy, Bydgoszcz
Kategoria: Kucharz Roku
Zawód kucharza wybrał już za czasów szkolnych i to od tamtego czasu gotowanie jest jego pasją. - Pierwsze kroki w tym zawodzie postawiłem w technikum gastronomicznym, a później na praktykach zawodowych. Po skończonej szkole od razu zacząłem pracę w zawodzie - wspomina początki pan Tomasz. Za najtrudniejsze w swoim zawodzie uważa pracę pod presją czasu oraz sprawienie, aby klient wyszedł z lokalu zadowolony. Z pracy w gastronomii jednak nigdy by nie zrezygnował. - Wszystkim osobą zaczynającym przygodę w gastronomii mogę doradzić, aby nie zamykały się na jeden rodzaj kuchni, były kreatywne i pewne swoich umiejętności – mówi i dodaje, że chciałby kontynuować pracę w gastronomii i dalej rozwijać swoje umiejętności.

Kinga Bizon, Coś Słodkiego, Bydgoszcz
Kategoria: Mistrz Słodkości Roku
Pierwsze słodkości piekła dla rodziny i przyjaciół. Z czasem pojawił się pomysł, aby zamienić to w pracę. - Obecne zajęcie wybrałam w trakcie studiów doktoranckich na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym z zupełnie innej dziedziny. Studiowałam Inżynierię Środowiska, ale interesowałam się zdrową dietą, gotowaniem, a przede wszystkim pieczeniem ciast – mówi pani Kinga. Jej początki wiążą się z bydgoskim Frymarkiem, gdzie sprzedaje tworzone przez siebie słodycze już od kilku lat. - Dzięki obecności w tym miejscu, grono moich klientów poszerzało się na tyle, że zdecydowałam o przerwaniu nauki i pracy na uczelni. Otworzyłam za to wymarzoną pracownię „Coś Słodkiego”, gdzie tworzę wegańskie słodycze i piekę chleby – dodaje. Bo najważniejsze to działać z pasją i otwartym sercem. - Trzeba mieć na uwadze, że praca w gastronomii jest ciężką pracą fizyczną i bywają naprawdę trudne momenty. Dobrze jest znaleźć swoją specjalizację, coś w czym czujemy się pewnie i swobodnie. Myślę, że tylko zajęcie zgodne z naszymi zainteresowaniami może dać pełną satysfakcję – przyznaje. Na co dzień Kinga Bizon uwielbia kuchnię roślinną. A jej ulubiony posiłek w ciągu dnia, to kawa i… coś słodkiego.

Agnieszka Dereżyńska, Parzymy Tutaj, Bydgoszcz
Kategoria: Barista Roku
Zawód baristy wybrała 3 lata temu, ale nie były to Jej pierwsze kroki w gastronomii. - Wiele lat temu pracowałam jako kelnerka w jednej z bydgoskich kawiarni - wyjaśnia. Nie jest to łatwy kawałek chleba. Jej zdaniem najtrudniejsi - a za razem jednak najlepsi - są w tej branży ludzie. Trudne bywa też to, że to praca fizyczna, kilka godzin na stojąco daje w kość. Początkującym radzi, by byli wytrwali, cierpliwi i walczyli o swoje. Marzenia? - Otworzyć własną kawiarnię - mówi.