1 z 13
Przewijaj galerię w dół
MISTRZOWIE SMAKU Prezentujemy liderów plebiscytu w poszczególnych kategoriach [GALERIA]
2 z 13
Kategoria: Kucharz Roku...

Tomasz Jopek, Bar Horacy, Bydgoszcz

Kategoria: Kucharz Roku

Zawód kucharza wybrał już za czasów szkolnych i to od tamtego czasu gotowanie jest jego pasją. - Pierwsze kroki w tym zawodzie postawiłem w technikum gastronomicznym, a później na praktykach zawodowych. Po skończonej szkole od razu zacząłem pracę w zawodzie - wspomina początki pan Tomasz. Za najtrudniejsze w swoim zawodzie uważa pracę pod presją czasu oraz sprawienie, aby klient wyszedł z lokalu zadowolony. Z pracy w gastronomii jednak nigdy by nie zrezygnował. - Wszystkim osobą zaczynającym przygodę w gastronomii mogę doradzić, aby nie zamykały się na jeden rodzaj kuchni, były kreatywne i pewne swoich umiejętności – mówi i dodaje, że chciałby kontynuować pracę w gastronomii i dalej rozwijać swoje umiejętności.




3 z 13
Kategoria: Mistrz Słodkości Roku...

Kinga Bizon, Coś Słodkiego, Bydgoszcz

Kategoria: Mistrz Słodkości Roku

Pierwsze słodkości piekła dla rodziny i przyjaciół. Z czasem pojawił się pomysł, aby zamienić to w pracę. - Obecne zajęcie wybrałam w trakcie studiów doktoranckich na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym z zupełnie innej dziedziny. Studiowałam Inżynierię Środowiska, ale interesowałam się zdrową dietą, gotowaniem, a przede wszystkim pieczeniem ciast – mówi pani Kinga. Jej początki wiążą się z bydgoskim Frymarkiem, gdzie sprzedaje tworzone przez siebie słodycze już od kilku lat. - Dzięki obecności w tym miejscu, grono moich klientów poszerzało się na tyle, że zdecydowałam o przerwaniu nauki i pracy na uczelni. Otworzyłam za to wymarzoną pracownię „Coś Słodkiego”, gdzie tworzę wegańskie słodycze i piekę chleby – dodaje. Bo najważniejsze to działać z pasją i otwartym sercem. - Trzeba mieć na uwadze, że praca w gastronomii jest ciężką pracą fizyczną i bywają naprawdę trudne momenty. Dobrze jest znaleźć swoją specjalizację, coś w czym czujemy się pewnie i swobodnie. Myślę, że tylko zajęcie zgodne z naszymi zainteresowaniami może dać pełną satysfakcję – przyznaje. Na co dzień Kinga Bizon uwielbia kuchnię roślinną. A jej ulubiony posiłek w ciągu dnia, to kawa i… coś słodkiego.




4 z 13
Kategoria: Barista Roku...

Agnieszka Dereżyńska, Parzymy Tutaj, Bydgoszcz

Kategoria: Barista Roku

Zawód baristy wybrała 3 lata temu, ale nie były to Jej pierwsze kroki w gastronomii. - Wiele lat temu pracowałam jako kelnerka w jednej z bydgoskich kawiarni - wyjaśnia. Nie jest to łatwy kawałek chleba. Jej zdaniem najtrudniejsi - a za razem jednak najlepsi - są w tej branży ludzie. Trudne bywa też to, że to praca fizyczna, kilka godzin na stojąco daje w kość. Początkującym radzi, by byli wytrwali, cierpliwi i walczyli o swoje. Marzenia? - Otworzyć własną kawiarnię - mówi.




Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Hutnicy wyszli na ulice Warszawy. Tysiące miejsc pracy zagrożone

Hutnicy wyszli na ulice Warszawy. Tysiące miejsc pracy zagrożone

Trwa rewitalizacja zabytkowego budynku Starostwa Powiatowego w Nakle

Trwa rewitalizacja zabytkowego budynku Starostwa Powiatowego w Nakle

Matura rozszerzona z polskiego 2025. Arkusz CKE i tematy wypracowań

Matura rozszerzona z polskiego 2025. Arkusz CKE i tematy wypracowań

Zobacz również

100-lecie komunikacji autobusowej. Medale dla wieloletnich pracowników MZK Grudziądz

100-lecie komunikacji autobusowej. Medale dla wieloletnich pracowników MZK Grudziądz

Matura rozszerzona z polskiego 2025. Arkusz CKE i tematy wypracowań

Matura rozszerzona z polskiego 2025. Arkusz CKE i tematy wypracowań