
Pizzeria Goya, Radzyń Chełmiński, Dąbrowskich 8
Kategoria: Pizza Roku
Na rynku zawitała w grudniu 2011 roku. - Szefowa Małgorzata, potocznie zwana Goyą, po wieloletniej pracy w gastronomii zdecydowała się na otwarcie swojego biznesu i tak właśnie powstała Pizzeria Goya. W małym miasteczku Radzyń Chełmiński brakowało dobrze prosperującej restauracji, więc nasza Pizzeria okazała się strzałem w 10! Mamy bardzo duże grono stałych klientów, którzy są z nami od pierwszych dni, menu jest od pierwszego dnia takie samo z dodawanymi co z sezon nowościami! Pracujemy w gronie rodzinnym i wkładamy dużo serca w nasza pracę i nasze jedzonko - mówią pracownicy. Pizzerię wyróżnia miła, rodzinna atmosfera, komfort klientów i składniki najwyższej jakości: - Jedzenie przygotowujemy na oczach klienta, mamy otwartą kuchnię, a każde danie przygotowywane jest z dużą starannością. Mamy pyszne swojskie sosy, które przygotowujemy od A do Z sami. No i krótki czas oczekiwania jest naszym największym atutem!
Inspiracją szefowej często są klienci, ale też wycieczki z których przywożą mnóstwo kulinarnych doświadczeń.

Tomasz Filipski, Stary Młyn, Wąbrzeźno
Kategoria: Kucharz Roku
Pasję do gotowania zamienił na sposób na życie. Praca na stanowisku kucharza sprawia mu przyjemność i dodaje energii. - Pierwsze kroki związane z kuchnią, stawiałem już jako dziecko. Większości nauczyłem się sam, ale też gotowałem z ludźmi znanymi gastronomi polskiej i zagranicznej. Z takich spotkań zawsze wyciągałem jak najwięcej – wspomina nasz kandydat. Pan Tomasz marzy o własnej restauracji, w której mógłby serwować swoje ulubione zupy i kluski jak u mamy. Jakich rad mógłby udzielić osobom rozpoczynającym karierę w gastronomii? - Myślę, że trzeba nastawić się na nieustanna naukę i pokorę. Przyjmować porażki i iść naprzód. Kucharz to wymagający zawód, ale jeśli się to kocha i chce iść w tym kierunku, to wtedy będzie się szło do pracy z pasją i satysfakcją.

Klaudia Leśnik, Restauracja Nad Stawem, Lisewo
Kategoria: Kelner Roku
Klaudia Leśnik nie lubi nudy, dlatego zdecydowała się na pracę w gastronomii, bo w tym fachu zawsze coś się dzieje. - Zaczynałam od praktyk, później staże już w szkole średniej. Pierwszym prawdziwym testem, czy poradzę sobie w tej pracy, była praca w sezonie wakacyjnym nad morzem – mówi i dodaje, że dobry kelner to opanowany kelner, którego zadaniem jest, by gość wyszedł z lokalu zadowolony: - Problemy zostawiam za drzwiami, gdy wchodzę do pracy. To nie jest łatwe, ale konieczne. Nasza kandydatka do tytułu Kelner Roku kocha espresso i jest wielką fanką spaghetti. - Obiecałam sobie rozwój do końca życia. Nie chcę zatrzymać się w miejscu. W niedalekiej przyszłości planuję otwarcie własnego drink baru. Co potem? Zobaczymy – dodaje pani Klaudia.

Marta Frydryszek, Karczma Kujawska, Bydgoszcz
Kategoria: Menedżer Gastronomii Roku
Gastronomia to styl życia, mówi Marta Frydryszek, która pracuje w lokalu Karczma Kujawska w Bydgoszczy. Kandydatka do tytułu Menedżer Gastronomii Roku uwielbia pracę z ludźmi i łzy wzruszenia zadowolonych par młodych. - Tylko osoby, które pokochają gastro, są w stanie tu pracować. Trzeba mieć dużo dystansu do samego siebie, jak i współpracowników. Praca jest pod nieustanną presją. Tylko i wyłącznie miłość do tak stresującej pracy może dać siłę – mówi pani Marta. Chce być najlepszym wydaniem siebie jako człowiek i jako lider zespołu, którym zarządza. W życiu prywatnym jest miłośniczką makaronów, owoców morza oraz pierogów.