
Kategoria Kelner Roku
Sylwester Śliwa, Restauracja Mieszczańska u Gołębiewskich, Toruń.
- Kocham swoją pracę, wkładam w nią całe serce. Jestem kierownikiem sali weselnej, więc co weekend jestem wystawiany na oceny i próbę. Nie chodzi tylko o podawanie dań, ale przede wszystkim kontakt z gośćmi, rozmowę, poznanie oczekiwań i spełnianie ich. Zależy mi, by impreza była udana, bo to ważne dla gości, klientów, szefa, ale także to mój osobisty sukces. W tej pracy ważna jest elastyczność, bo goście są naprawdę różni. Liczy się także komunikatywność, opanowanie, kultura . Bardzo cieszy mnie, gdy ktoś docenia moją pracę. Dlatego miła jest nominacja w plebiscycie. Fajne są także wpisy z uznaniem na facebooku - mówi Sylwester Śliwa.

Kategoria Cukiernia/kawiarnia Roku
„Natura Słodyczy”, Toruń

Kategoria Restauracja Roku
Restauracja „Sielanka”, Toruń

Kategoria Kucharz Roku
Rafał Jurkiewicz, Toruń
- Kończąc toruńską szkołę gastronomiczną, na początku byłem zwykłym kucharzem. Praktycznie pod okiem szefa kuchni Jacka Szczepańskiego doszedłem do miejsca, w którym znajduję się obecnie - mówi.
- Najważniejsza jest dla mnie kuchnia polska. Chwalę to, co jest nasze. Do moich ulubionych dań należą pieczona kaczka czy duszona gęś. Uważam, że jeżeli goście wychodzą zadowoleni z restauracji, jest to dla mnie największa nagroda - tłumaczy Rafał Jurkiewicz.